15/07/1917 Willy Coppens wordt overgeplaatst naar De Moeren

Redactie KW

Willy Coppens wordt overgeplaatst naar de Moeren. Hij wordt de ‘as’ van de Belgische piloten en is gespecialiseerd in het neerhalen van Duitse observatieballons.

Op het einde van de oorlog telt hij 37 overwinningen. Hij ontvangt wat later de titel van baron, volop baron Coppens d’Houthulst.

Tienduizenden burgers uit 21 Westhoekgemeenten worden uit de streek geëvacueerd. De meeste inwoners van Wulpen, Booitshoeke, Avekapelle, Oostduinkerke, Koksijde, Sint-Idesbald, Lampernisse, Pervijze, Lo, Eggewaartskapelle, ….moeten hun woonplaats verlaten. Allicht een gevolg van ‘Operation Strandfest’ waarbij de Britten bij Nieuwpoort werden teruggeslagen en zware verliezen lijden. Vreest men het ergste door o.a. de aanhoudende artilleriebeschietingen nu de Duitsers vermoeden dat er een Brits zomeroffensief op komst is? De ‘vluchtelingen’ mogen alleen 30 kg en het allernoodzakelijkste bij zich dragen. Velen vertrekken met de trein vanuit Veurne naar Frankrijk. De bestemming is niet altijd dezelfde …het gaat naar de streek van de Sarthe, naar Fécamp, naar Neuville-sous-Montreuil, in de buurt van Saint Nazaire,… Alleen wie van nut is voor de militairen en landbouwers die minstens 1 ha land verbouwen, mogen blijven. Ook artsen, apothekers, geestelijken en ambtenaren genieten van die gunstregel. Enkelen weigeren halsstarrig te vertrekken. De Panne, Adinkerke en Veurne worden niet ontruimd. De militaire gouverneur raadt hen wel aan om tijdelijk te vertrekken.