14/09/1917 Britten hebben een grote maquette van de streek rond Zonnebeke

Redactie KW

Achiel Van Walleghem ziet veel Australische soldaten. Ook heel wat Chinese arbeiders komen aan in Reningelst. Achter de Schaapstal bevindt zich een grote maquette van de streek rond Zonnebeke.

De Britten hebben die maquette gebruikt om aan de bevelhebbers en soldaten het terrein te tonen, zodat ze zich min of meer kunnen oriënteren. Het schaalmodel is wel een 70 m2 groot en duidt eveneens het reliëf in het landschap aan. De maquette is een hulpmiddel ter voorbereiding van de Derde Slag bij Ieper.

Streuvels heeft het over de onderpastoor van Ingooigem die opnieuw een vrij man wordt. En de straf die door de Duitsers aan de gemeente werd opgelegd is opgeheven. De gemeente kon op een dag niet het gevraagde aantal werkeloze arbeiders aan de bezetter leveren. Als straf wordt de onderpastoor, samen met enkele gijzelaars, waaronder Streuvels, op 17 augustus opgesloten. Streuvels en de gijzelaars worden twee dagen later vrijgelaten, maar de onderpastoor mag tot vandaag niet vrij bewegen en moet verplicht thuis blijven. Ook de herbergen mogen nu weer open en de inwoners van Ingooigem kunnen na 16 uur opnieuw het huis uit.