13/07/1917 Het front maakt kennis met mosterdgas

Redactie KW

De Fransen worden in de sector Boezinge-Noordschoote geconfronteerd met een nieuw gas: mosterdgas of door hen ook ‘Yperite’ genoemd.

De eerste dag prikkelt het wat de ogen en de keel. Maar al vlug wordt overgegeven, verschijnen kleine blaasjes op de huid die uitgroeien tot grote gele blaren. Pas twee dagen later wordt de omvang van de ramp ten volle zichtbaar en vallen de eerste doden. De Britten, tussen Sint-Jan (Wieltje) en Potyze, hebben het gisteren al zwaar te verduren gehad. Het nieuwe gas, afgevuurd door granaten, maakte in de Britse rangen wel 14.000 slachtoffers, waarvan er een 500 sterven.

Het eerste experiment met mosterdgas wordt echter uitgevoerd tijdens ‘Operation Strandfest’ op 10 juli in Nieuwpoort. In november 1917 gebruiken Fransen buitgemaakte Duitse mosterdgasgranaten tijdens een aanval bij Cambrai. En Churchill laat mosterdgas maken in de regio van Bristol in een centrum verborgen voor het vasteland.

Uiteindelijk blijkt gas verantwoordelijk voor ongeveer 100.000 doden, een peulschil in vergelijking met wat de artillerie aanricht. Maar gas speelt wel een zware psychologische rol… de vrees voor gas hamert er diep op in. Alle strijdende partijen hebben boter op het hoofd. Allen gebruiken gas, hoewel de Duitsers het als eerste inzetten. Vlug gevolgd door de Britten die het gas al klaar hadden liggen.