1.500 mensen herdenken eerste gasaanvallen tijdens Woordfront

© BELGA
Redactie KW

Woordfront was de opvolger van het succesvolle Lichtfront dat vorig jaar de onderwaterzetting van de IJzer herdacht.

1.500 mensen hebben zaterdagavond in het West-Vlaamse Tielt deelgenomen aan het participatieproject Woordfront. Daarbij werden de eerste gasaanvallen tijdens de Eerste Wereldoorlog, op 22 april 1915 herdacht. Woordfront maakt deel uit van het herdenkingsprogramma van de provincie West-Vlaanderen GoneWest. Op 22 april 1915 startten de Duitse troepen rond Ieper, nabij Langemark, de eerste gasaanvallen. Daarbij sneuvelden zo’n 1.150 mensen. Het bevel kwam vanuit de bezette stad Tielt. Die aanval werd meteen het startschot van de eerste chemische oorlog. Zowel Duitsers als geallieerden zouden later nog veelvuldig gebruik maakten van het dodelijke chloorgas. Die aanval, deze week precies honderd jaar geleden, werd zaterdag herdacht in Tielt.

1.500 mensen herdenken eerste gasaanvallen tijdens Woordfront
© BELGA

Saskia De Coster

“Laat ons niet verloren lopen. Laat ons niet verloren gaan. Laat ons samen vallen. Samen ondergaan.” Zo opende het Woordfront om 19 uur. De provincie West-Vlaanderen gaf schrijfster Saskia De Coster de opdracht om een Woordfront op te zetten, waarbij de slachtoffers van toen een stem krijgen. Vier groepen deelnemers acteerden elk een emotie: angst, verdriet, woede en hoop. Vanuit vier straten marcheerden de groepen richting het Belfort van Tielt. Ondertussen scandeerden ze in een golf de teksten van Saskia De Coster, die ondersteuning kregen van muziek gecomponeerd door Inne Eysermans, frontvrouw van de rockformatie Amatorski. Rond 20 uur bereikte het evenement zijn ‘Woord’-apotheose. Samen eindigden de deelnemers met: “Wij herhalen en herhalen. Dit is het begin. Dat volgt op het einde.” Er werd ook een eigen interpretatie gebracht van de Last Post. Voor het volk opnieuw uiteen liep, werd nog luid geapplaudiseerd.

Paasvakantie

Er werd gehoopt op vier keer 1.150 deelnemers, symbolisch voor het aantal slachtoffers van de eerste aanval. Uiteindelijk daagden 1.500 deelnemers op, van wie een 300-tal nog op het allerlaatste moment inschreven. Gedeputeerde voor Cultuur Myriam Vanlerberghe gaf eerder te kennen dat vooral de paasvakantie scholen en verenigingen hebben tegen gehouden om deel te nemen. Toch stond de markt van Tielt goed gevuld.

1.500 mensen herdenken eerste gasaanvallen tijdens Woordfront
© BELGA

Tussen de deelnemers waren ook tal van prominenten aanwezig. Zij drukten samen de emotie ‘hoop’ uit. Onder meer Vlaams minister-president Geert Bourgeois was aanwezig, geflankeerd door de West-Vlaamse deputatie, gouverneur Carl Decaluwé, John Crombez en Els De Rammelaere, de burgemeester van Tielt. Ook zanger Helmut Lotti werkte het traject af. “Omdat we deze week nog, met gasaanvallen in Syrië, tonen dat we duidelijk nog niet geleerd hebben uit het verleden”, vertelde hij.

1.500 mensen herdenken eerste gasaanvallen tijdens Woordfront
© BELGA

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier