1.500 mensen beleefden Anzac Day in Polygoon Wood

Redactie KW

In alle vroegte en in het donker kwamen de kijklustigen toegestroomd om de herdenking van 100 jaar Anzac Day mee te maken die in alle stilte een getuigenis vormden als eerbetoon aan de gesneuvelde soldaten.

Met volle bussen werden toeschouwers aangevoerd die een groet wilden brengen aan de Australische en Nieuw- Zeelandse gesneuvelden die 100 jaar geleden het leven lieten. Heel wat prominenten en buitenlandse gasten waren op de plechtigheid aanwezig. Een ceremonie overigens die met traditioneel Maorigezang, doedelzakmuziek en veel militair eerbetoon in een serene sfeer plaats vond bij het krieken van de dag en met de opgaande zon.

Overigens werd de plechtigheid rechtstreeks uitgezonden in Australie en Nieuw- Zeeland en werden beelden op een groot scherm geprojecteerd voor mensen die heel veraf het gebeuren bijwoonden. Een grootse bloemenhulde vond nadien plaats waar ieder op zijn beurt de persoonlijke eer betoonde. De Last Post werd geblazen vanop de grote heuvel en met het spelen en zingen van de nationale hymnes van zowel Nieuw-Zeeland, Australie en België werd het geheel afgerond en werden de mensen naar huis gestuurd met de positieve boodschap “Nooit meer Oorlog” in het achterhoofd. Nadien volgde er nog een ochtendontbijt in Het Zonnerad en ging er nog een korte plechtigheid door op het Tyne Cot Cemetery als eerbetoon aan de gesneuvelden van het Gemene Best.

(ZB-Foto ZB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier