09/09/1917 Hospitaal in de Panne wordt ontruimd

Redactie KW

L’Océan, het Rode Kruishospitaal in De Panne, wordt grotendeels ontruimd, omdat de badstad te veel in de vuurlinie komt van de Duitsers en er zijn ook meer luchtbombardementen.

Daarom is in Vinkem een nieuw hospitaal in aanbouw. In ‘De Klok’, een speciaal ingericht landhuis in De Panne waar verpleegsters hun vrije tijd kunnen doorbrengen of bezoek kunnen ontvangen, wordt een afscheidsetentje gehouden. Het zit er nokvol, alle geneesheren en verpleegsters zijn aanwezig.

Over ‘De Klok’ schrijft de Belgische verpleegster Jane (Jeanne) de Launoy het volgende: “Er komen heel wat mensen over de vloer, zelfs geestelijken. Allen vellen volgens eigen ingesteldheid hun oordeel over verpleegsters net als over andere vrouwen met wie ze omgaan. ‘Alle vrouwen zijn te koop’, wist me onlangs een mooie jongen te vertellen, ‘het volstaat er een prijs op te zetten’. ‘Merkwaardig,’ was mijn antwoord, ‘ik koester een andere mening. Er zijn mannen die ik zelfs niet met de punt van mijn tangetje zou willen aanraken uit vrees het te bevuilen of te besmetten.’.”.