09/02/1917 Legerarts Marcel Dolhen wordt begraven

Redactie KW

In De Panne heeft de begrafenis plaats van legerarts Marcel Dolhen (1891). Hij was hulpgeneesheer bij het 18de Linieregiment. Henriette van Acker is verpleegster in L’Océan en is de verloofde van dokter Dolhen.

Bij het verzorgen van een gewonde soldaat in het niemandsland bij Ramskapelle werd hij op 7 februari dodelijk in de borst/buik getroffen.

Camiel van Maele uit Wingene schrijft over deze gebeurtenis in zijn ‘cahier’: “…’t Was zoodanig klaar dat den Duitsch voorzeker alles zag, want twee mannen werden bij hunnen pogingen om de gewonde te halen, gedood. Dan offerde er zich een doktoor op. Deze kreeg een bal in den buik en stierf bij zijn aankomst in De Panne. Er zijn dan nog twee, vijf of zes gekwetst geworden en ongelukkiglijk men heeft den gewonde dan nog niet kunnen halen. De volgende nacht zijn er twee andere jongens gansch in het wit gekleed om aan den sneeuw te gelijken, erin gelukt hem te gaan halen, met eene plank en eene lange koord, doch den ongelukkigen was al lang doodgevrozen.”.

Dokter Depage, het hoofd van het Rode Kruishospitaal l’Océan, houdt tijdens de plechtigheid een ontroerende lijkrede. Jeanne Delaunoy, de Belgische verpleegster, is onder de indruk, want Depage kan soms ruw en bot uit de hoek komen.