Geruchtenmolen over opvolging kardinaal Danneels draait op volle toeren

Redactie KW

Paus Benedictus heeft het ontslag van kardinaal Godfried Danneels, die op 4 juni vorig jaar 75 werd, nog steeds niet aanvaard. Algemeen wordt verwacht dat dit na de heiligverklaring van Pater Damiaan in oktober zal gebeuren. Insiders beweren dat de paus zijn beslissing in beraad hield om de kardinaal nog eerst het 450-jarig bestaan van zijn aartsbisdom Mechelen-Brussel te laten vieren en zijn kardinaalschap af te ronden met de heiligverklaring van Pater Damiaan.

Inmiddels draait de geruchtenmolen over de opvolging op volle toeren. Mgr. Jozef De Kesel (62), hulpbisschop van Mechelen-Brussel en verantwoordelijk voor het vicariaat Brussel, zou de gedoodverfde kandidaat zijn, maar ook de namen van mgr. Guy Harpigny (61), bisschop van Doornik, en van mgr. Luc Van Looy (67), bisschop van Gent, circuleren. Mgr. Johan Bonny (54), pas bisschop van Antwerpen, zou te jong zijn, mgr. Roger Vangheluwe (73), bisschop van Brugge, te oud. Zou mgr. André-Mutien Léonard (69), bisschop van Namen, dan toch de overgangskardinaal worden, vragen sommigen zich af?

Nuntius Karl-Josef Rauber, pas met pensioen, heeft zijn werk naar
verluidt gedaan. Inmiddels is er echter een nieuwe nuntius aan de slag. Die heeft al een ontmoeting gehad met de Belgische bisschoppen. Tijdens deze ontmoeting zou ook de opvolging van de kardinaal ter sprake zijn gekomen.

Inmiddels blijft het koffiedik kijken wie kardinaal Danneels opvolgt
als primaat van België. Insiders sluiten het niet uit dat de nieuwe
kardinaal wel eens uit Rome zou kunnen komen. Of er met Kerstmis een nieuwe kardinaal is, zoals sommigen beweren, valt ook af te wachten. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier