Gerecht haalt via huiszoeking dossiers terug bij trage rechter

Redactie KW

Het gerecht heeft via een huiszoeking 120 dossiers teruggehaald bij rechter Paul Verstraete (63), alias de trage rechter. De rechter uit Brugge werd in het verleden al op de vingers getikt omdat hij geen vonnissen uitsprak, maar de dossiers lange tijd liet liggen. Daardoor raakten mensen in de problemen. Zijn achterstand moet nu tegen de zomer weggewerkt zijn.

Het Hof van Cassatie verbrak eerder een arrest om de man uit zijn ambt te onttrekken. Daardoor kon hij begin 2010 opnieuw aan de slag. Maar hij herpakte zich niet, en creëerde een nieuwe achterstand. Tijdens het zomerreces 2010 ging hij in ziekteverlof. Dat loopt tot op vandaag. Hij nam echter 120 dossiers die in beraad lagen, mee naar huis.

Door de afwezigheid van de dossiers konden de zaken niet worden herpleit voor een collega. De voorzitter van de rechtbank in Brugge, de directe overste van de rechter, vroeg meermaals om de dossiers dringend terug te bezorgen. Dat gebeurde echter niet. Ook op aangetekende brieven kwam geen afdoende reactie. Daarop is strafklacht neergelegd wegens rechtsweigering.

Terug aan het werk

Enkele weken geleden werd in het kader van het strafonderzoek een huiszoeking georganiseerd bij de rechter thuis. Dat gebeurde in aanwezigheid van een raadsheer en een vertegenwoordiger van het parket-generaal. Bij de huiszoeking zijn de dossiers teruggevonden.

De zaken worden de volgende weken herpleit voor een andere rechter. Tegen de zomer zou er in alle zaken een uitspraak moeten zijn.

De trage rechter kan na zijn ziekteverlof terug aan het werk.

(GW/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier