Gepensioneerde leerkracht uit Jabbeke voerde verdovende middelen in ‘voor contact met god’

Redactie KW

Een gepensioneerde leraar uit Jabbeke moet zich voor de correctionele rechtbank in Brugge verantwoorden voor invoer van verdovende middelen.

Als lid van de Santo Daime-kerk liet Lode B. jarenlang een speciaal plantenextract overvliegen uit Brazilië. Dit extract – Daime genaamd -wordt genuttigd in de ceremonie van de kerk. Omdat Daime de verboden stof dimethyltryptamine (DMT) bevat is Santo Daime in heel wat landen het voorwerp van gerechtelijke procedures. In België opereert de Santo Daime-kerk binnen de vzw Asaf, die een 30-tal leden heeft en waarvan de Jabbekenaar de voorzitter is.

“Daime brengt ons in contact met god en de natuur”

“Ik begrijp dat het parket dit onderzoekt, maar ik garandeer dat Daime geen drug is,” vertelt Lode B. “In Rio werd ooit geëxperimenteerd met Daime als partydrug maar daar werd snel van afgestapt. Het werkt niet verdovend en al zeker niet verslavend. Daarvoor is de smaak te slecht. Wij hebben helemaal niets te verbergen en er is ook nooit een incident of klacht geweest. We voeren dit product al tien jaar zonder probleem in, maar nu kan het plots niet meer. We gebruiken Daime in zeer lichte dosissen en onder medische begeleiding. In combinatie met gezangen brengt het ons in contact met god en de natuur. Helaas is al onze Daime in het kader van dit onderzoek in beslag genomen en kunnen we nu onze religie niet meer beoefenen. Ik zal in vertrouwen de vrijspraak vragen.”

De zaak wordt op 20 januari gepleit.

(AFr)

Uit De Krant van West-Vlaanderen, editie Brugsch Handelsblad

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier