Gepensioneerde brandweerman pikt de draad weer op in Diksmuide

Redactie KW

Rony Jacques, een brandweerman uit Diksmuide die vorig jaar eervol met pensioen ging, komt vanaf volgende week weer in dienst.

Dat kan na een recent Koninklijk Besluit dat toelaat om brandweermannen die vorig jaar met pensioen gingen toch weer in het korps op te nemen. Voorheen lag de leeftijdsgrens op 60 jaar maar nu kan een vrijwillige brandweerman toch blijven tot zijn 65. Rony Jacques is zowat de eerste brandweerman die dat van plan is.

Zwarte gat

De kwieke zestiger maakte al 28 jaar deel uit van het vrijwillige brandweerkorps van Diksmuide. Vorig jaar viel hij in een zwart gat toen hij noodgedwongen moest stoppen omdat hij 60 werd. Maar plots klaarde de hemel op. Er is een nieuw besluit dat voortaan toelaat dat brandweermannen tot 65 kunnen blijven na een medische test en de goedkeuring van de korpschef en de burgemeester. “Zodra ik hoorde dat het reglement zou veranderen en dat ik terug kon komen, ben ik er op gesprongen als een leeuw. En nu beleef ik veel vreugde dat ik terug bij de brandweer kan komen”, zegt Rony.

Karweitjes

Ook korpsoverste Dirk Coopman is blij dat hij zijn gemotiveerde kracht weer in dienst mag nemen. Wel moet hij nu elk jaar opnieuw evalueren of het nog kan. “Als ze kunnen blijven tot hun 65 zijn er nog genoeg karweitjes. Ze kunnen nog centralist zijn of chauffeur en voor karweitjes kunnen ze nog goed gebruikt worden. Ook bij interventies.

Tegen

Maar het nieuwe reglement valt niet overal in goede aarde. Donald Withouck is brandweercommandant van Roeselare en voorzitter van de brandweervereniging Vlaanderen. Hij is tegen. “Ik vind dat alleszins geen goeie maatregel. Beroeps gaan aan 58 op pensioen. Vrijwilligers kunnen tot aan 65 blijven. Waar zit de logica nog? Als je bovendien tussen die 60 tot 65-jarigen mensen hebt zitten met een graad, kunnen jongeren niet meer bevorderen”.

(K.V./A.D.)

Gepensioneerde brandweerman pikt de draad weer op in Diksmuide

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier