Wim Willaert: “Ik woon nu 15 meter buiten Gent, triestig”

© © VRT
Bert Vanden Berghe

Wim Willaert speelt opnieuw met voorsprong de meest geliefde en sympathiekste antiheld van de afgelopen jaren. “Gent is de geografische hoofdstad van Vlaanderen.”

Sinds Eigen Kweek weet heel Vlaanderen nu (eindelijk!) wie Willaert is. “Het rare is dat al mijn jobs sindsdien, van Bevergem, Cafard tot Cargo er eigenlijk niet gekomen zijn door Eigen Kweek. Maar mijn leven is wel veranderd, da’s waar. Ongestoord op café gaan, zit er niet altijd in. En dan hoor ik nog vaak ‘shit of mouse’. Eén keer was er een dronkenlap die me dat wilde toeroepen, maar het vergeten was. ‘Stuute met choco!’, riep hij. Toen moest ik wel lachen. Maar eigenlijk moet je daar gewoon aan wennen. Ik ben al blij dat ik Michael Jackson niet ben, daar heb ik dikwijls aan gedacht. Die kon zelfs niet ongestoord in Noord-Korea rondlopen. Dus nee, zo erg was het niet. De mensen zijn erg vriendelijk in Vlaanderen.”

En ook in Gent. “Ik beleefde echt een zalige jeugd in Nieuwpoort, maar écht een zalige jeugd.” Toch woont hij al jaren in Gent. “Eigenlijk niet echt meer”, bekent Wim. “Ik woon nu 15 meter buiten Gent en ik word daar wel triestig van, dat ik nu niet meer in Gent woon. We hebben een huis gekocht op het grondgebeid Melle. Kuj peizen? Ik krijg nu ook de catchphrases van Bart De Pauw op mijn stuute. Ik heb ook in Antwerpen gewoond, waarvan ze nu beweren dat het de morele hoofdstad is van Vlaanderen. Als dat zo is, dan is Gent geografisch de hoofdstad. Want als je toert, is dat bijzonder praktisch. Gent is een stad met een dorpsgevoel, net zoals Amsterdam.”

“Ik woon in Melle, dus nu krijg ik ook de catchphrases van Bart De Pauw op mijn stuute.”

“Het is een open, vriendelijke stad. Mensen verdragen het allemaal. Nee, ze verwélkomen je graag, of je nu West-Vlaming, Chinees of Turk bent. Waarom het zo aantrekt voor ons, West-Vlamingen? Ik ben best wel geïnteresseerd in geschiedenis en je ziet dat er in West-Vlaanderen altijd gevochten werd om wie nu de hoofdstad is. Ik durf wedden dat er heel veel mensen zijn, die niet weten of dat nu Kortrijk of Brugge is. De ene heeft de titel gekregen, de ander de rechtbank. En ik wil geen afbreuk doen op steden als Oostende, Brugge of Kortrijk, maar Gent heeft altijd net dat tikkeltje meer weg van een stad.”

Favoriet West-Vlaams woord: “Nauwers. Ik heb dat onlangs nog gebruikt op het einde van de animatiefilm Cafard. Het West-Vlaams voor nergens vind ik eigenlijk een heel mooi poëtisch woord.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier