West-Vlaamse foorkramer in Gent: "Wij foorkramers zijn één grote familie"

03/03/16 om 18:06 - Bijgewerkt om 18:06

Gents Schepen van Feestelijkheden Christophe Peeters kondigde woensdag aan dat er heel wat kermiskramen zouden verdwijnen op het Sint-Pietersplein. Volgens Peeters waren er te weining eetkramen en bulkte de Halfvastenfoor van lunaparken. De foorkramers waren het niet eens met die herschikking en sloten hun kramen woensdagavond vervroegd om 18 uur. Maar na overleg met de beroepsvereningen legde hij donderdag aan de foorkramers uit dat de herschikking van de kramen toch (nog) niet zal plaatsvinden.

West-Vlaamse foorkramer in Gent: "Wij foorkramers zijn één grote familie"

Katie Verhamme uit Kortrijk is al 32 jaar lang foorkramer en raakte in het vak door haar man Nico Ternieuw. "Ik wist woensdag eigenlijk van niets af, want mijn man zit momenteel thuis en dus moet ik hier alleen mijn eendjesviskraam openhouden. Ik had dus geen tijd om die vergadering bij te wonen. Toen ik het nieuws vernam, moest ik even slikken. Uit solidariteit heb ik dan ook maar mijn kraam gesloten, maar ik ben het wel eens met de andere foorkramers. Mensen moeten tenslotte kunnen leven van hun werk."

West-Vlaamse foorkramer in Gent: "Wij foorkramers zijn één grote familie"

Vincent Delforge, ook afkomstig uit Kortrijk is al sinds 1993 foorkramer. Hij woont nu in Sint-Niklaas, maar komt nog jaarlijks terug naar zijn geboortestad tijdens de Paasfoor en leerde de stiel van zijn ouders.

Delen

Ik ben de bemoeizucht van de politici beu, net als heel wat andere foorkramers

Vincent was het -net als zijn medefoorkramers- niet eens met de aangekondigde herschikking. "Wij foorkramers zijn één grote familie, en hebben een wederzijds respect voor elkaar. Daarom dat wij woensdagavond gezamenlijk uit protest besloten om ons kraam vroeger te sluiten. Ik ben de bemoeizucht van de politici beu, net als heel wat andere foorkramers. Telkens er een nieuwe schepen wordt benoemd, is er sprake van hervormingen. Ik heb de indruk dat Peeters zichzelf op de kaart wil zetten en geschiedenis wil schrijven door de foor te herorganiseren. Maar wij hebben niemand nodig die de foor opnieuw uitvindt, wij doen dat zelf wel."

Delen

Wij hebben niemand nodig die de foor opnieuw uitvindt

"Vroeger waren de tijden anders. Toen kreeg je veel minder beperking opgelegd. Zo moest je je minder aantrekken van geluidsoverlast of moest je niet zo nauw letten op de openingsuren van je kraam. De mensen waren vroeger verdraagzamer. Ik merk toch dat de maatschappij alsmaar verzuurd, en al die regels en beperkingen die politici ons opleggen zijn daar een gevolg van."

West-Vlaamse foorkramer in Gent: "Wij foorkramers zijn één grote familie"

© BELGA

De foorkramers trokken donderdagmorgen naar het stadhuis en werden ontvangen door schepen van Feesten Christophe Peeters. Een eerste overleg leverde nog geen resultaat op, zegt woordvoerder van de foorkramers Guido Herman. "We zijn daarna door de burgemeester en de schepen apart ontvangen en tegen de middag moeten we een antwoord krijgen. Alles hangt af van de reactie van het college. De kans blijft bestaan dat de foor wordt afgebroken."

Schepen van Feesten Peeters wil blijven overleggen met de foorbonden, maar houdt vast aan de vernieuwingsplannen. Het stadsbestuur wil meer ruimte voor nieuwe attracties en wil af van het overaanbod aan lunaparken. Op de halfvastenfoor zijn er 17 lunaparken of 1 op de 6 attracties.

(RC)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!