“Wat verkeersdrukte betreft, lijkt Gent enorm op Wevelgem”

Redactie KW

Benny De Buysser (35) zag het levenslicht in Gent. De geboren en getogen Gentenaar ruilde zijn geboortestad in 2009 voor Wevelgem. Ondertussen woont hij hier al zo’n acht jaar samen met zijn vriendin Evi Cottignie, zoontje en dochtertje. Wij polsten even of de Oost-Vlaming al goed geïntegreerd is in Wevelgem.

“Ik kan hier zeker al mijn draai vinden”, vertelt Benny. “Ondertussen woon ik hier al een tijdje en ben ik vooral gewend aan de rust. Het was pas toen ik Gent verliet dat me opviel hoe druk een stad wel is, en ook hoe vuil. Zaken waar ik eerder niet bij stil stond. Nu, wat verkeer betreft, hoeft Wevelgem uiteraard ook niet onder te doen voor Gent. Daar wordt ook volop gewerkt aan de wegen of stropt het verkeer (lacht).”

Lokale verenigingen

Benny en zijn vriendin beslisten samen om naar Wevelgem te trekken om professionele redenen. “Mijn vriendin is opgegroeid in Lauwe en studeerde in Gent. Na haar studies is ze daar blijven hangen en leerde ik haar kennen. Toen ze begon te werken, moest ze telkens van Gent naar Roeselare rijden. Dat is niet haalbaar. Ik werk in Brussel, dus toen kon ik perfect pendelen vanuit Gent. Vanuit Wevelgem kan dat ook makkelijk, dus het was een evidente keuze om naar hier te komen. Evi werkt ondertussen in Gullegem, dus nog dichter bij huis.”

Benny is lid van enkele lokale verenigingen en leerde zich stilaan integreren. “Ik speel minivoetbal bij locomotief De Polka en ga op zondag ook fietsen met de Tinekesvrienden uit Heule. Perfect om hier mensen te leren kennen. Een keer in de week speel ik ook nog minivoetbal in Gent, bij een ploeg die ik zelf oprichtte. Maar zelf kom ik amper nog in mijn geboortestad. Alleen met de Gentse Feesten ben ik van de partij, of om voetbal te volgen. Ik heb een abonnement bij KAA Gent. Ik ben trouw gebleven aan de buffalo’s. Geen denken aan dat ik nu naar KV Kortrijk zou trekken (lacht).”

“Gent wordt trouwens zelf overspoeld door West-Vlamingen, dus we zijn de taal wel gewoon. Ook toen ik hier kwam wonen, was dat geen enkel probleem. Ik begrijp perfect wat er gezegd wordt, al leer ik altijd wel nieuwe woordjes kennen. De taal spreken is wat anders. Dat lukt niet en eigenlijk wil ik mijn Gents accent ook niet loslaten. Mensen herkennen meteen van waar ik kom. En ze vragen zich meteen ook af wat een Gentenaar bij god in deze contreien komt zoeken.”

Welke troeven heeft Wevelgem volgens Benny? “Wevelgem heeft een heel mooi aanbod aan winkels, verenigingen,… En in feite ligt alles dicht bij elkaar zoals in een stad. Dus perfect te doen met de fiets. Ik sta zelfs versteld van het grote aanbod take away restaurants die Wevelgem telt. Pizza, pitta,… Te vergelijken met een stad.”

Benny denkt er niet over na om nog terug te keren naar zijn roots. “In het begin miste ik Gent wel af en toe, zeker voor het uitgaan. Maar met de kinderen hier is het uitgaan wat verminderd. Ook zij hebben nu hier hun wortels en vriendjes, dus verhuizen gaan we zeker niet doen.”

(TGM)