VIDEO Actrice Charlotte Vandermeersch: "West-Vlaamse rol zit in mijn genen"

02/03/16 om 16:36 - Bijgewerkt om 16:58

Charlotte Vandermeersch speelt in Belgica de verbeten Isabel, die moet leven met een lichtjes destructieve man, met wie ze dolgraag een tweede kind wil. Voor wie eraan zou durven twijfelen: Charlotte kreeg de rol niét omdat ze het lief is van de regisseur. "Als hij zegt dat het goed is, terwijl ik dat niet vind, dan is dat ok. Het is ook zijn set.

VIDEO Actrice Charlotte Vandermeersch: "West-Vlaamse rol zit in mijn genen"

© BELGA

Wat weinig mensen weten is dat Charlotte Vandermeersch, nóg knapper in het echt, ook roots heeft in West-Vlaanderen.

"Mijn moeder is van Izegem, maar eigenlijk is de familie Vanden Avenne wel bekend in de streek." Opmerkelijk: in de film spreekt ze geen West-Vlaams. "Het is eerder een soort raar Oost-Vlaams. Of ik West-Vlaams spreek? Ik kun da wel een bitje, ja. (lacht) Maar eigenlijk spraken we dat thuis niet en heb ik het wat mee van mijn oma. Maar ik zou dat wel graag eens doen, zo'n West-Vlaamse rol. Dat zit in mijn genen. Ik zou dat gewoon een beetje moeten ontwikkelen."

Was het een logische keuze dat hij bij jou terecht kwam?

"Dat was zeker niet gepland van in het begin. Eigenlijk hebben we samen die rol van Isabel wat uitgeschreven. Marieke (het lief van Stef Aerts in de film, red.) is gebaseerd op een redelijk maffe griet. Maar dit personage moesten we zelf uitvinden. We moesten heel subtiel aantonen hoe moeilijk het is om samen te leven met iemand zo woest als Frank en die tegelijkertijd zelf geen duts is. Ze zitten elk in een andere fase in het leven en die complexiteit van die situatie was heel uitdagend om dat zo in laagjes te vertellen. Op een gegeven moment had ik laten vallen dat ik haar rol wel zag zitten om te spelen. Maar ik zei hem ook eerlijk: doe ermee wat je wil, ik verwacht het echt niet. Toen hij mij een keer gezien heeft met een korte zwarte pruik, zei hij opeens dat dit wel iets zou kunnen zijn voor Isabel. Ineens is dat samengeklikt in zijn hoofd, maar dat was pas twee maanden voor de opnames."

Zou je ontgoocheld geweest zijn?

"Ik probeer daar afstand in te bewaren. Ik wil altijd dat Felix volet dat hij mij alles kan laten lezen. Moest ik dan de hele tijd zitten jengelen naar een rol en ontgoocheld rondlopen... dat is geen leven. We weten alle twee dat we wel eens samen zullen werken en komt het, dan komt het. En anders laat ik het helemaal gaan."

Is dat ook makkelijk in de praktijk, op de set.

Het is niet dat je ineens naar de regisseur kijkt. Je kijkt toch altijd naar je vriend, maar wel als actrice. Je zoekt inderdaad wel naar dat evenwicht. Als hij zegt dat het goed is, en ik voel dat het nog niet zo is, dan zeg ik: ok, als jij dat vindt. Thuis zou ik daar op blijven verder gaan, maar op zijn set moet je wel aannemen dat hij bepaalt hoe het zit. Het is vooral een kwestie van respect voor elkaar opbrengen."

Hoe waren de opnames trouwens?

"Ik had ook het gevoel dat ik in een vrij organisch geheel terecht kwam. Ik had zelfs dikwijls het gevoel dat we niet aan het filmen waren, dat ik vergat waar de camera stond. De groepsscène aan tafel bijvoorbeeld. We hadden dat wat gerepeteerd en ik was wat onzeker, ook door die pruik en dat dialect. Felix wilde eigenlijk echt iets anders doen met mij en ik voelde me wat onzeker omdat ik wat uit mijn comfortzone was. Heel vaak hoorde ik dat het er al op stond en vroeg ik me af of het wel goed genoeg was. Maar dan zei hij dat het klopte. Isabel is ook een personage dat zich niet op de voorgrond werkt.

Ik vond de scènes met je kind bijzonder opvallend.

"In die ene scène was hij oprecht geschrokken. Maar het was prachtig om te zien hoe hij meeleefde en begreep hoe hij moest meespelen. Zijn moeder is ook actrice. We hadden heel snel gezien dat hij een erg ontvankelijk mannetje was. Allee, 2,5 jaar! Dat was echt geschift. Hij deed alles wat we vroegen en op de een of andere manier begréép hij zelfs waarom."

(BVB - Video RC)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!