VIDEO Acteur Stef Aerts: "West-Vlaams? Serieus tanden op stuk gebeten"

02/03/16 om 16:33 - Bijgewerkt om 16:33

Stef Aerts, één van de hoofdrolspelers, is afkomstig van de Kempen, maar slaagde er toch in om op amper enkele weken tijd het West-Vlaams onder de knie te krijgen. En dat bovenop een oogprothese. "Ik heb het nog één keer gebruikt op Pukkelpop. We waren meteen verbroederd. En ik kreeg gratis drank!"

VIDEO Acteur Stef Aerts: "West-Vlaams? Serieus tanden op stuk gebeten"

© BELGA

"Het werd pas heel laat beslist dat ik de rol in het West-Vlaams zou doen, dus heeft Tom elke zin in het Koksijds ingesproken. Eén keer snel en één keer heel traag. Dat heb ik fonetisch uitgeschreven en daarna heel veel uren per dag aan gesleten om dat te blokken. Woord per woord. Tijdens het draaien was er taalcoach, een vriend van Tom, die het nauw opvolgde. Want ik had heel vaak scènes met Hélène Devos uit Kortrijk en die coach wees me er constant op dat ik niet mocht meegaan in haar dialect. Ik wist ook niet dat er zoveel verschil was, dat het Kortrijks dialect helemaal anders is dan dat van Oostende. En dat er dan weer verschil is met Blankenberge. Het is een heel fijne taal, maar ik heb er echt mijn tanden op stuk gebeten. Ik ben in die mate perfectionistisch dat ik vooral niet wilde dat het de aandacht zou afleiden van de rest."

En daar kwam dan nog eens een prothese van zijn ooglid bij, zodat het leek alsof één oog half dicht zat. Of Stef een band heeft met onze provincie? "Ik heb er wel wat vrienden, zoals Rik Verheye (uit Knokke-Heist, met wie hij later dit jaar te zien is in Callboys van Jan Eelen, red.). Met theatergezelschap FC Bergman komen we graag naar Theater Aan Zee. Ook voor Adem hebben we even in Oostende gedraaid en is de film er in première gegaan."

Delen

Toen ik op Pukkelpop aan geen drank kon geraken op de camping, hoorde ik dat het West-Vlamingen waren en heb ik het geprobeerd in het dialect

"Met mijn lief (Marie Vinck, red.) kom ik er tijdens het jaar graag wat uitwaaien en dan gaan we koffietjes drinken in Café Du Parc. Of ik het West-Vlaams sindsdien nog heb gebruikt? Toen ik op Pukkelpop aan geen drank kon geraken op de camping, hoorde ik dat het West-Vlamingen waren en heb ik het geprobeerd. We waren meteen verbroederd. Ik heb er dus één keer gratis drank mee gekregen, maar voor de rest durf ik het niet zo goed. Ik ben bang om snel door de mand te vallen en ik weet dat West-Vlamingen daar best streng in zijn." (lacht)

(BVB - Video RC)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!