VDK Gent-libero Jelle Nagels: "Ik leerde mijn ploegmaten 'ja' en 'nee' vervoegen"

29/02/16 om 19:50 - Bijgewerkt om 23:14

Ook bij de grootste Gentse volleybalploeg, VDK Gent, is West-Vlaanderen vertegenwoordigd. Libero Jelle Nagels verdedigt al enkele seizoenen de Gentse kleuren en bracht zijn ploeggenoten zelfs al enkele woorden 'Ostendsch' bij. VDK verzekerde zich alvast van een plaatsje in de play-offs in Liga A en is dus binnenkort de tegenstander van onder meer Knack Roeselare en Prefaxis Menen.

VDK Gent-libero Jelle Nagels: "Ik leerde mijn ploegmaten 'ja' en 'nee' vervoegen"

© EBL

Hoe sterk is je band met Gent?

Jelle Nagels: "Redelijk sterk, want het is een fantastische stad waar er elke dag wel iets te beleven valt. Ik heb er gestudeerd, 4 jaar gewoond en werk er ondertussen al zo'n 6 jaar. Eigenlijk vond ik er zelfs een beetje mijn tweede thuis. Ik ontdek er nog steeds nieuwe plaatsen en zo raak ik de Oost-Vlaamse hoofdstad nooit beu."

Je woont in Deinze en naast je sport werk je ook in Gent. Voel je je nog een rasechte West-Vlaming of is dat wat getemperd vanwege al dat Oost-Vlaamse geweld?

Jelle: "Ik ben en zal altijd West-Vlaming blijven, maar ik voel mij ook wel een beetje Gentenaar. Ik heb er zelfs al aan gedacht om definitief in Gent te gaan wonen. Vooral omdat de leukste jobs in mijn branche (Jelle werkt bij Showpad, een bedrijf dat applicaties ontwikkelt, red.) zich in Gent, Brussel en Antwerpen bevinden. Pendelen vanaf Gent is dan gemakkelijker dan vanuit Oostende bijvoorbeeld."

Hou je ook tussen de Gentenaren vast aan je Oostendse dialect of pas je je aan?

Jelle: "Echt plat 'Ostendsch' heb ik nooit gesproken en ondertussen spreek ik een combinatie van Oostends, Kortrijks, Lendeleeds en Gents. Ik was immers nog 5 jaar aan de slag bij Optima Lendelede en de Kortrijkse invloed komt via mijn vriendin."

Delen

"Ik merk weinig mentaliteitsverschillen tussen West-Vlamingen en Gentenaren. Gent is immers de hoofdstad van West-Vlaanderen"

Heb je ooit hilarische situaties meegemaakt vanwege het verschil in dialect?

Jelle: "Ik heb de ploegmaten al 'ja' en 'nee' leren vervoegen zoals alleen een West-Vlaming dat kan. Maar vooral de Nederlanders (VDK Gent heeft met Wouter Ter Maat en Fabian Dossett twee Noorderburen in hun ploeg, red.) hebben het soms moeilijk om mijn dialect te verstaan."

Je komt binnenkort weer in West-Vlaanderen, in Vichte, wonen. Is de lokroep van je roots dan toch te groot?

Jelle: "Dat heeft er niet echt iets mee te maken, want het is eigenlijk nog verder weg van mijn ouderlijke huis dan vanuit Deinze. Maar nu we (Jelle woont samen met zijn vriendin Liesbet Tack, libero bij VT Diksmuide, red.) ons iets vaster settelen door een huis te kopen, kozen we ervoor om ook wat dichter bij één van onze families te gaan wonen."

Merk je een mentaliteitsverschil tussen je huidige club en je eerdere (West-Vlaamse) ploegen?

Jelle: "Als er al een mentaliteitsverschil is, is dat meer door het niveau dan door de locatie. Ook tussen de Gentenaren en West-Vlamingen merk ik niet veel verschillen. Gent is immers de hoofdstad van West-Vlaanderen." (lacht)

Heb je het nog steeds naar je zin bij VDK?

Jelle: "Zeker. Wij zijn nu mathematisch zeker van de play-offs en daarmee hebben we onze doelstelling bereikt. Nu is de druk weg en moeten ze allemaal komen winnen bij ons. Laat ze maar komen, want dat kunnen heel leuke matchen worden."

Waar liggen jouw ambities op langere termijn? Zit er bijvoorbeeld een terugkeer in naar een West-Vlaamse club?

Jelle: "Ik hoop nog een paar jaar op het hoogste niveau mee te draaien, maar daarna worden andere dingen belangrijker in het leven. Dus is het mooi meegenomen als ik een club kan vinden dicht bij huis. Welke club dat zal worden, zal vooral afhangen van mijn toekomstige woonplaats."

(Sam Bracke)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!