“Van buiten Gentenaar, van binnen Oostendenaar”

© RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Acteur Sebastien Dewaele (39), bekend van typisch West-Vlaamse projecten als Preuteleute, ‘Eigen kweek’ en ‘Bevergem’, woont al langer in Gent dan hij in Oostende woonde. “Maar Oostende blijft in mijn hart”, zegt hij. “Van buiten ben ik Gentenaar, van binnen Oostendenaar.”

“In 1997 vertrok ik naar Gent om te studeren. In het zesde middelbaar gingen we al in Gent naar studentenfuiven. In mijn eerste jaar studeerde ik voor onderwijzer en genoot met volle teugen… maar was wel gebuisd. Ik ging in de Pizza Hut werken om mijn ouders terug te betalen voor dat jaar dat ik te veel van het kind had gegeven. In 2001 behaalde ik een master in dramatische kunst aan het Conservatorium van Gent.”

“Maar aan Gent was ik verkocht. Tijdens mijn studies kwam ik nog in de weekends naar huis, maar daarna ben ik in Gent blijven plakken. Het is eigenlijk de eerste grote stad als je van Oostende naar het binnenland rijdt. Dat kan je niet vergelijken met Brugge of Kortrijk. Het is ook ideaal voor mijn job, want ik moet dikwijls aan de andere kant van het land zijn en dan hoef ik niet meer dat hele eind terug tot in Oostende.”

“Veel gelijkgestemden”

“In Gent is er in de winter veel meer te doen, terwijl je in Oostende vooral in de zomer overstelpt wordt met activiteiten”, is de overtuiging van Sebastien. “Ik vind hier ook heel wat gelijkgestemden terug. Dat is belangrijk voor mijn netwerk. Mensen met wie ik in de klas heb gezeten en zo. En mijn vrouw is ook van Oostende, maar is net als ik na het studeren in Gent blijven plakken. We wonen nu in Gentbrugge.”

Terugkeren naar Oostende is ooit wel ter sprake gekomen. We hebben zelfs nog op een huis in Oostende gestaan. Maar uiteindelijk sprak het huis in Gentbrugge ons meer aan en bovendien zijn we ook graag in Gent. We hebben allebei ons werk hier en het is een beetje een West-Vlaamse stad hé? Je vindt massa’s West-Vlamingen in Gent. Het is zowat de hoofdstad van West-Vlaanderen.”

“Oostende in het hart”

“Wat ons terugbrengt naar Oostende? Onze familie en de zee. Eens uitwaaien in Oostende is altijd geestig. Het is in het Oostends dat ik leren klappen heb. En aan de dingen die ik doe, merk je goed genoeg dat ik West-Vlaming ben. ‘t Zal wel zijn! Dat zit in het hart hé. Een Oostendse Gentenaar of een Gentse Oostendenaar. Die bovendien woont in Gentbrugge.”

“Of ik ooit nog terugkeer? Misschien om mijn oude dag te slijten, zoals zovelen doen? (lacht) Nee, ik weet het niet. De kans bestaat, maar de kans bestaat ook dat we in Nieuw-Zeeland gaan wonen. Alles is mogelijk, maar ik denk dat we toch eerst ons huis hier gaan uitwonen. Er is hier nog veel werk te doen.” (HH)