Thomas Werbrouck (Krankland): “De A19 tussen Kortrijk en Ieper zorgt voor inspiratie”

Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

Een opgemerkte muzikale gast in onze KW Kaapt Gent-week was dinsdagavond Thomas Werbrouck, jaren geleden al uit Torhout naar Gent verhuisd. Krankland heet zijn nieuwe project, en het klinkt veelbelovend.

Torhoutenaars Eline Adam en Thomas Werbrouck namen in een ver verleden deel aan Westtalent, als duo – en tegelijk als echt koppel – onder de naam Boston Tea Party. Later veranderden ze die bandnaam noodgedwongen – ze waren blijkbaar niet de enige die het goed vonden klinken – naar Little Trouble Kids, vrij naar ‘Little Trouble Girl’ van Sonic Youth. Enkele cd’s werden uitgebracht en de twee werkten samen met onder andere Triggerfinger voor De Poulains, een project van Studio Brussel waarbij ze samen een nummer van Rod Stewart coverden.

Invloeden van Sonic Youth en Elliott Smith

Het ging goed met de band, die ook uitbreidde, maar nu gaat de stekker er even uit. “Eline, die in de 4AD in Diksmuide werkt, heeft het daar te druk om er ook nog die optredens bij te nemen”, legt Thomas uit. “Doordat we in Gent wonen is het voor haar al elke dag serieus pendelen en dan heeft ze geen zin om in het weekend ook nog eens naar pakweg Hasselt te rijden voor een show. Maar daarmee is Little Trouble Kids zeker niet dood en begraven, het zit gewoon even in de koelkast. We zien wel ooit weer.”

Zelf combineert Thomas aardig wat professionele opdrachten: hij geeft muziekles aan de Metronoom in Brugge, is medewerker voor televisiezender Acht en schrijft stukken voor Humo. En nu gaat hij ook nog met Krankland de boer op. “De pauze voor Eline gaf me de gelegenheid om eens de nummers, waarvan ik vond dat ze niet echt voor Little Trouble Kids geschikt waren, een kans te geven”, legt Thomas uit. “Ik luister vaak naar Elliott Smith – een held! – maar ook naar Tom Waits of Leonard Cohen. En naar Sonic Youth. Ik heb mijn best gedaan om het niet helemaal zoals die invloeden te laten klinken, maar nu merk ik dat het er toch aan te horen is. Eén van de nummers kwam trouwens in West-Vlaanderen tot stand: het werd geschreven op de A19 tussen Kortrijk en Ieper, waar je door een bevreemdend landschap rijdt, zeker bij licht mistig weer. Het is te zeggen: ‘geschreven’ in mijn hoofd”, grijnst hij.

Debuut voor KW.be

Thomas werkte alle nummers in 2015 af, de plaat volgt in november. Maar zo lang wacht hij niet om er mee te gaan optreden: in april brengt hij zijn verse nummers onder andere al in café Video in Gent. Een eerste 7-inch verschijnt op 16 april, Record Store Day. Eline heeft er het artwork van verzorgd. De pop-upredactie van Krant van West-Vlaanderen had de eer en het genoegen het debuut van Krankland te mogen meemaken in Bar Jos, weliswaar nog met Thomas solo op gitaar. De volledige live bezetting bestaat voorts uit Kristof Claeys (ex-Balthazar, nu bij tal van andere bands als drummer actief), Thomas Mortier (Yuko) en Janko Beckers (Faces on TV). Pascal Deweze (ex-Metal Molly) heeft de plaat opgenomen.

(FJA – Foto FJA)