Thomas en Griet uit Deerlijk organiseren West-Vlaams minifestival in de keuken van hun Gentse kot

Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

Onder de noemer ‘Stud.Artiest’ mochten woensdagnamiddag en -avond heel wat jonge West-Vlamingen hun muzikale of poëtische ding doen in Gent. De organisatoren: een 22-jarig duo uit Deerlijk.

Thomas Herrero en Griet Vanryckeghem hebben enkele zaken gemeen: ze zijn 22 jaar, komen uit Deerlijk, studeren in Gent én zitten ook nog eens op hetzelfde kot in Holdaal 68, een klein straatje in de buurt van de Kortrijksesteenweg. En ze houden van organiseren, zoals ze dat ook woensdag weer gedaan hebben in de keuken in de kelderverdieping van het kot.

Pieterjan 'Pjay' Noppe uit Poperinge.
Pieterjan ‘Pjay’ Noppe uit Poperinge.© GF

Thomas, student bestuurskunde en af toe actief voor Radio URGent, en Griet, met een diploma kleuteronderwijzeres op zak en nu bezig aan een extra jaartje orthopedagogie, hadden eerder dit academiejaar al eens een kotfeestje gegeven. “Dat hadden we toen gecombineerd met enkele optredens in onze keuken”, aldus Thomas. “Dat sloeg zo goed aan, dat er vraag kwam naar een opvolger én dat er ook jongeren waren die graag ook eens hadden kunnen optreden. Daarom gingen we voor een tweede editie, deze keer weliswaar zonder de kotfuif.”

Flo Delameilleure.
Flo Delameilleure.© GF

Het concept sloeg aan: vele tientallen studenten en scholieren vonden woensdag de weg naar Stud.Artiest, waar halfweg de namiddag de eerste muzikanten hun opwachting maakten. “In totaal waren er acht optredens, daarnaast hingen ook nog van twee jongeren gedichten uit”, vertelt Griet. “Waar we begonnen met een man of 20 in het publiek, ging het op sommige momenten toch wel naar een stuk of 80 aanwezigen. Maar alles bij elkaar zullen het er nog een pak meer geweest zijn. Sommigen kwamen toen anderen alweer vertrokken.”

Two Dragons And Me, dat zijn Ellen Simoens uit Deerlijk, Gregory Langen uit Vichte en Robin Boel.
Two Dragons And Me, dat zijn Ellen Simoens uit Deerlijk, Gregory Langen uit Vichte en Robin Boel.© GF

Voor de jonge muzikanten bleek het een aangename ervaring. “Mickey Doyle ofte Michiel Libberecht uit Moen bijvoorbeeld zei dat dit een van de meest dankbare optredens voor hem was geweest, vooral omdat de mensen hier echt naar zijn muziek luisterden. In een rumoerig café is dat vaak veel minder het geval”, zegt Griet. “Er zijn leuke dingen de revue gepasseerd”, pikt Thomas in. “Hiphop emcee Pjay bijvoorbeeld, die was bijzonder goed. Maar het was uiteindelijk Vloedt, het nieuwe project van Sam David van Audience in the Street, die de publieksprijs won.” Excuseer, publieksprijs? “Ja, zelfs daar hadden we aan gedacht”, lacht Thomas. “Wat die gast nu precies wint, daar moeten we wel nog even over nadenken. Wellicht een bon voor iTunes. We wilden eerst kijken wat we aan Stud.Artiest zouden overhouden… (grijnst)”

Merel Velle
Merel Velle© GF

Sam David als Vloedt.
Sam David als Vloedt.© GF

(FJA – Foto’s GF/FJA)