“Terug naar Tielt? Nee, echt niet”

© Foto LS
Redactie KW

Tess Debacker bleef na haar studies met volle overtuiging ‘plakken’ in Gent. Ze werkt in Tielt, maar woont in een gezellig arbeidershuisje in Gent. Tess Debacker bouwde er haar sociale leven uit en denkt niet meer aan een terugkeer naar West-Vlaanderen. “Alleen als ik ooit een lief vindt dat per se in Tielt wil wonen, keer ik terug.”

“Officieel woon ik sinds 2014 in de wijk Ekkergem, in het westen van Gent”, zegt Tess Debacker. “Ik woon er vlakbij de Sint-Martinuskerk. Ik kreeg de liefde voor Gent ingelepeld tijdens mijn studentenperiode. Mijn moeder was grote voorstander van het kotleven. Op die manier leerde ik zelfstandig te leven. Ik herinner mij dat ik nog nooit gekookt had en toen ik mijn eerste maaltijd had klaargemaakt, toonde ik via de webcam trots aan mijn moeder dat mijn eerste kooksel gelukt was. Het was appelmoes met worst, niet moeilijk dus, maar ik was wel trots.”

Appartement

Na een tweetal jaar kwam haar jongere broer ook naar Gent en besloten ze samen een appartement te huren als kot. “Goedkoper en gemakkelijker voor de ouders”, klinkt het. Kort na haar studies kreeg ze te horen dat in dezelfde straat als het appartement een huisje te huur stond. “Het was meteen liefde op het eerste gezicht: een arbeidershuisje in een autovrij zogenaamd citeetje.” “Ik woon er ondertussen drie jaar en woon er echt graag. Ik was sowieso van plan om in Gent te blijven. Je moet weten dat er, in de tijd dat ik alleen ging wonen, helemaal geen uitgaansmogelijkheden waren in Tielt. D’Hespe was toen gesloten en voor De Keet was ik te oud geworden. Daarnaast heb ik in Gent redelijk wat vrienden wonen. Er was destijds geen enkele klasgenoot uit De Bron die fotografie ging volgen. Ik kwam dus in een klas terecht waar ik niemand kende. Ik moest dus wel nieuwe vrienden maken, die uiteraard allen in of rond Gent woonden.”

Behalve vrienden heeft de stad nog heel wat voordelen. “Ik heb zelfs geen auto meer, sinds die een aantal weken geleden met hoge kosten naar de garage werd getakeld. Ik heb ook helemaal geen auto nodig. Ik sta in vijf minuten in het centrum en sta snel aan het station. En los van het vervoer: Gent is ook gewoon een heel open en vriendelijke stad.”

“Natuurlijk hangen er ook nadelen vast aan wonen in Gent. Zo werk ik in Tielt, waardoor ik toch elke ochtend een drie kwartier onderweg ben naar het werk, met plooifiets en trein, en daarnaast woon ik natuurlijk ook ver van de familie.”

Liefde

Maar dat alles weegt niet op tegen de voordelen van Gent. “Neen, er zal veel moeten gebeuren voor ik hier in Gent weg ga. De enige reden de ik kan bedenken om terug te gaan naar het Tieltse is de liefde. Als ik ooit een lief heb dat graag in Tielt wil wonen, dan ga ik mee. Maar in Gent voel ik mij gewoon op mijn gemak. Veel meer dan in Tielt. Hier in Gent kun je zijn wie je wil zijn. Veel jongeren trekken naar Gent, laten hun oude Tieltse leven achter, starten een nieuwe leven en willen dat graag verder zetten. En ja, je woont in een grote stad, maar iedereen kent hier zijn buur. Het is hier echt tof wonen.” (RDC)