Steven Houttekier (The White Cat): “West-Vlaanderen was me te saai geworden”

Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

De Belgische band Stuff. maakte de voorbije maanden behoorlijk furore. De freestylende muzikanten begonnen de jamsessies, die tot een band zouden leiden, aanvankelijk in The White Cat in het Patershol. En daar trekt een dertiger uit Lichtervelde aan de touwtjes.

Steven Houttekier (35) uit Lichtervelde heeft al altijd van het nachtleven en van het organiseren van zotte feestjes gehouden. Een soortement festival bij hem thuis, met een andere sfeer in elke kamer, en ook buiten nog gekke toestanden: hij draait er zijn hand niet voor om. Ook in het jeugdhuis Het Andere Geslacht heeft hij zijn sporen verdiend.

Dertien jaar lang werkte hij in computerwinkels in Diksmuide en Izegem, tot de dag kwam dat hij het in West-Vlaanderen allemaal wel een beetje gezien had. “Het begon me daar te saai te worden”, vertelt hij. “Ik ben vorig jaar naar Gent verhuisd, heb gesolliciteerd in café Video (uitgebaat door ex-Poperingenaar Maarten Quaeghebeur, nvdr) aan de Oude Beestenmarkt en ben er enkele maanden als gerant aan de slag geweest. Niet lang inderdaad, want éigenlijk richtte ik mijn pijlen toen al op The White Cat, de club van een goeie vriend van me. Zo ben ik daar binnen gerold.

Steven Houttekier (The White Cat):

Het café in Drongenhof, in het Patershol, is behoorlijk trendy onder de Gentenaars. Veel brallende en lallende studenten zal je er niet ontmoeten, muziekfanaten en liefhebbers van een vettige streep funk, hiphop of jazz des te meer. Je kunt er heel regelmatig optredens of muzikale thema-avonden rond hiphop of andere genres meepikken. The White Cat heeft ook een eigen muzieklabel bijvoorbeeld, en bracht daarop al werk van Stuff. uit. De rol van Steven in dat geheel is die van ‘manager’. “Behalve het muzikale luik doe ik eigenlijk alles in The White Cat”, legt hij uit. “Van personeelszaken over onderhandelen met leveranciers tot het bemannen van de toog. Ik ben altijd al een ‘uitgaander’ geweest, dus je kunt je voorstellen dat ik van dit leven, dat zich voor een groot deel ‘s nachts afspeelt, houd. Ik kies er dan ook bewust voor om single te blijven.”

Steven heeft zich een magazijn gekocht in Gent en verbouwt dat eigenhandig tot een loft. Zijn roots mist hij niet. “Ik kom er eigenlijk niet zo vaak meer terug, behalve voor babyborrels en zo…”

(FJA – Foto’s FJA)