Sofie Vanrafelghem: "Brugge is een grotere bierstad dan Gent"

01/03/16 om 16:58 - Bijgewerkt om 18:26

Bier drinken : veel West-Vlamingen hebben het geleerd in Gent Studentenstad. Ook Sofie Vanrafelghem. Al leerde zij het wél in een echte opleiding : zythologie.

Sofie Vanrafelghem: "Brugge is een grotere bierstad dan Gent"

Sofie Vanrafelghem stapte vorig jaar in een heus 'bierhuwelijk' met David Le Roy. (Foto ON) ©

Net zoals zovelen is ook biersommelier Sofie Vanrafelghem - afkomstig uit de piepkleine Brugse deelgemeente Koolkerke - na haar studies (bachelor in de rechten en master in communicatiewetenschappen aan de UGent, red.) blijven plakken in Gent. Daar besloot ze ook om aan Syntra de cursus zythologie te volgen, een keuze wat haar verdere leven uiteindelijk meer zou bepalen dan haar universitaire studies. Intussen is ze een van de bekendste en beste biersommeliers van het land.

Uitvalsbasis

"Een soort haat-liefdeverhouding", antwoordt biersommelier Sofie Vanrafelghem als we polsen naar haar gevoel bij de stad. "Gent is de perfect uitvalsbasis voor mijn man en mij. Mijn echtgenoot David Le Roy geeft les in de Vlaamse Ardennen, terwijl ik als biersommelier heel vaak naar Brussel, Antwerpen of zelfs ver over de Nederlandse grens moet. Aan de andere kant waren we de voorbije twee jaar viermaal het slachtoffer van een inbraak in onze woning... De laatste keer zat ik aan mijn bureau, terwijl ik plots een man door het venster hoorde kruipen en nog net aan de haal zag gaan met de laptop van mijn man. Als je in de zomer zelfs al niet meer een raam kan openzetten terwijl je thuis bent..."

"Het heeft mijn liefde voor Gent niet verminderd, maar ik voel me toch een stuk minder veilig. Binnenkort verhuizen we naar de Vlaamse Ardennen. Niet meteen door die inbraken, al hebben ze natuurlijk niet geholpen om ons hier te houden. We zijn vooral op zoek naar meer stockage- en bureauruimte, zeker omdat ik binnenkort met personeel zou willen beginnen te werken. En zo'n grote locatie is in Gent onbetaalbaar."

Delen

"De laatste twee jaar kregen we viermaal inbrekers over de vloer"

De Brugse Gentse - of de Gentse Brugse zo je wil - vindt dat haar geboortestad véél kan leren van Gent. "Ik zal het cliché bevestigen : Gent leeft veel meer dan Brugge. Beiden hebben hetzelfde potentieel, maar Gent doet er véél meer mee dan Brugge. Ook in mijn sector: het bier. Ik ben de laatste hand aan het leggen aan een boek over bierplekjes in Vlaanderen en ik moet vaststellen dat West- en Oost-Vlaanderen aan elkaar gewaagd zijn. Maar als je de steden vergelijkt, scoort Brugge veel beter dan Gent. Met zijn typische cafés, het Biermuseum, twee brouwerijen, de terugkeer van Bourgogne des Flandres, de bierproeverij in 't Oud Sint-Jan... Brugge is een veel grote bierstad dan Gent, ja, maar het pakt er totaal niet mee uit. Gent doet dat dan wel, met bijvoorbeeld speciaal gedrukte plannetjes. Ligt het aan de typische West-Vlaamse terughoudendheid? Ik begrijp het alvast niet."

Gruut

Gulden Draak. (GF)

Gulden Draak. (GF)

Nog één Gentse biertip voor tijdens onze Gentse week? "In Gent heb je één brouwerij: Brouwerij Gruut, die vooral brouwt met kruiden. Zeer lekker. Maar ik zou een symbool van de stad aanraden : Gulden Draak, een sterk bier van 10,5°, met toetsen karamel en chocolade. Het bier, dat net gbrouwen wordt buiten Gent, is trouwens genoemd naar het vergulde beeld op de top van het Gentse Belfort." Maar we durven het haast niet te zeggen, maar zelfs dát beeld is volgens legendes gestolen uit... Brugge.

(Olivier Neese)

>> http://www.sofiesworld.be

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!