Sam Louwyck: “Gent is een echte speeltuin”

© © VRT
Bert Vanden Berghe

Sam Louwyck, nu te zien in Eigen Kweek als de bad guy van dienst. Hij woont vandaag in Oostende, maar woonde eerder al in Lissabon, Zürich, New York en… Gent. “

Het heeft iets ironisch: pas sinds zijn passage in De Slimste Mens ter Wereld en een opvallend grotere rol in het tweede seizoen van Eigen Kweek 2, weet iedereen nu wie Sam Louwyck is. Nochtans heeft hij al een indrukwekkende carrière achter de rug en is hij net als collega Wim Willaert bijzonder gegeerd in het buitenland. Maar onbekend is niet onbemind. “Lokaal de ster zijn, vind ik gevaarlijk. De wereld is veel groter. Je moet dat allemaal in perspectief zien. Natuurlijk doet dat plezier als je goeie reacties krijgt voor Eigen Kweek. Dat staat op je cv, maar een Spaanse regisseur gaat daar niet naar kijken. Daarom ben ik ook altijd voorzichtig met televisie. Ik wil niet kiezen voor platte commerce. Deze reeks is daar nog maar eens een bewijs van: de beeldvorming, muziek en humor zit helemaal goed. Ik doe vaak cinefiele films en die halen moeilijk veel kijkers, maar ik haal vooral uit dat acteren veel voldoening. Dat vind ik zeker niet frustrerend. Onlangs werd ik in Rotterdam herkend, door iemand die een foto van mijn personage Windman (in Any way The Wind Blows, red.) al 6 of 7 jaar op zijn bankkaart had staan. Dát is pas geweldig.”

Ook hij heeft een goede band met Gent. “Ik heb er nog eens een jaar, anderhalf of twee jaar gewoond, naargelang dat ik er speel in voorstellingen van bijvoorbeeld Alain Platel. Gent was de meest aangename ontdekking van een andere stad dan Brugge (waar hij van afkomstig is, red.). Ik heb een tijd in Brussel gewoond, maar daar ben ik na een paar jaar bijna weggelopen. Je moest er constant op je qui vive zijn. En dan kom je in Gent en dan heb je een echte speeltuin: van cultuur, muziek, sport, noem maar op. Waarom het zo aantrekt bij West-Vlamingen? Er heerst een heel sterke dynamiek, ook met de universiteit. Het is een stad, maar ook niet té groot. Het is niet alsof je in het buitenland zit. Ik woon nu in Oostende en daar ben ik wel content, omdat ik me daar zo wat kan wegsteken. Vroeger had ik dat niet nodig. Maar ik kom heel regelmatig in Gent. Ik repeteer er ook met de Gentse band Falling Man (waar hij de frontman van is, red.). Ik heb ook veel in de Charlatan gezeten, ja. Heel die sfeer, die je ziet in de film, was me niet vreemd. Ik heb redelijk wild geleefd, het zal wel zijn. (lacht) Ja, het is wel stevig geweest bij momenten.”

Favoriet West-Vlaams woord: “Neuten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier