Rapper Steven H(eyse) ruilde het landelijke Kaster tien jaar geleden voor de stad Gent

Redactie KW

Hoe een plattelandsmens kan aarden in een stad als Gent, geboren Kasternaar Steven Heyse – beter bekend als rapper Steven H – weet hoe dat komt. “Dit is een stad op mensenmaat. Ik sta op tien minuten met de fiets aan het station of op mijn werk. Ik heb zelfs geen auto nodig.” De man die de Kasterse hiphop op de kaart zette, voelt zich bovendien als een vis in het water in de Gentse muziekscene.

De verhuizing van het piepkleine Kaster naar Gent was geen cultuurshock voor Steven Heyse. Neen, tijdens zijn studentenjaren had hij al Antwerpen ‘overleefd’. “In Gent heb ik me altijd thuis gevoeld. Toen ik hier communicatiebeheer kwam studeren, verbleef ik op een kot vol West-Vlamingen vlakbij de Bijloke. Ik keek uit op een parkje en werd elke ochtend gewekt door het gekraai van een haan. Dan heb je niet het gevoel dat je in een stad leeft.”

Toch bleef Steven na zijn studies niet ‘plakken’ in Gent. “Ik had het ook naar mijn zin in Kaster, waar ons tuinhuis als repetitiehok was ingericht. Maar toen ik werk vond in Brussel, begon het vermoeiende woon-werkverkeer aan me te vreten. Ik kwam doodmoe thuis en hoorde van mijn vrienden hoe zij zich rot amuseerden in Gent. Ik ben hen naar daar gevolgd, een keuze die ik me na tien jaar nog niet heb beklaagd.”

Eerst en vooral is er natuurlijk de Gentse muziekscene. “In het caféleven struikel je als het ware over de muzikanten. Iedereen kent iedereen. Overweeg ik een try-out, dan kan ik meerdere cafébazen over een optreden aanspreken. Zondag neem ik hier ook de vi-deoclip op van mijn nieuw nummer Veu niet genen tijd. Ik schrijf graag over dingen die ik zelf meemaak, dan is het ook logisch dat er in het Gentse straatbeeld wordt gefilmd.”

Ghelamco Arena

Om een optreden bij te wonen hoeft Steven Heyse amper zijn straat de Zwijnaardsesteenweg uit. “Vorige week trad Nigel Williams op in café Villa Volta en ik zag ook ooit Tom Barman met TaxiWars aan het werk in een nabijgelegen winkel die stereo-installaties verkoopt.”

Zonder enige heimwee denkt Steven, die met Steven H & de Korte Zotten ook een metalband vormt, terug aan de tijd dat hij van Kaster naar Brussel en terug tufte. “Tegenwoordig sta ik op tien minuten met de fiets aan het station of in het marketingbureau in de Ghelamco Arena, waar ik werk. Best ironisch, want ik ben totaal geen voetballiefhebber. Gelukkig hoeven we hier op voetbaldagen niet te zijn”, lacht de rapper. “In de onmiddellijke omgeving van mijn huis zijn er wel vier supermarkten. Ik heb zelfs geen auto nodig. Daarom vind ik Gent een stad op mensenmaat. Bovendien leunt de mentaliteit van de Gentenaar erg dicht aan bij die van de West-Vlaming. Niet te hoog van de toren blazen, altijd de voetjes op de grond houden…”

Hoe graag hij de Arteveldestad ook ziet, Steven weet niet als hij er over tien jaar nog zal wonen. “In mijn huidige situatie – ik ben nog vrijgezel – is mijn rijhuis de perfecte thuis. Maar ik kan me niet inbeelden dat ik hier op mijn 70ste nog zal wonen.”