Nieuwe landmark voor Gent… is ook weer een stukje West-Vlaams

© BELGA
Redactie KW

Aan de Gentse Zuid is vrijdagnamiddag De Krook geopend, de nieuwe Gentse stadsbibliotheek die ook ruimte biedt aan de UGent en imec. De nieuwe landmark moet een broedplaats worden voor cultuur, kennis, onderzoek en ondernemerschap, zei Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD).

De inkom van de zes verdiepingen tellende De Krook ligt op gelijke hoogte met het Woodrow Wilsonplein en is te betreden via een verhoogd plateau, waarmee de architecten een niveauverschil van acht meter tussen stad en Scheldewater konden overbruggen. “”et gebouw is opgetrokken uit bruut staal, glas en aluminium lamellen“, omschrijft de Roeselaarse architect Ralf Cousée, die samen met Klaas Gooris en het Spaans-Catalaanse bureau RCR Arquitectes tekende. “Van binnenuit is er overal een zicht op de stad, steeds wisselend.” Een doorkijktrap en vides maken in het gebouw contact met boven- en onderliggende verdiepingen. Een knik in het gebouw volgt de loop van het Scheldewater.

De Gentse Cultuurschepen Annelies Storms (sp.a) wijst erop dat Gent met De Krook een landmark rijker is. “We geloven sterk in de bibliotheek, maar dan in een die klaar is voor de toekomst”, zegt schepen Storms. “Waar iedereen een boek kan lezen of lenen, maar ook aan lezingen of onderzoek kan deelnemen.”

Nieuwe landmark voor Gent... is ook weer een stukje West-Vlaams
© BELGA

Dat laatste kan door de aanwezigheid van verschillende UGent-onderzoeksgroepen die werken rond nieuwe media en het onderzoeksinstituut imec, gespecialiseerd in nano- en digitale technologieën. “Waarschijnlijk voor het eerst, en daar ben ik echt trots op, bouwen we hier doelbewust en van meet af aan een uitgebreide publiekswerking uit”, aldus rector Anne De Paepe (UGent). “Samen met de verschillende partners maken we van De Krook een uitstalraam voor ons wetenschappelijk onderzoek. Tegelijk wordt De Krook ook een interactief laboratorium. Bezoekers zullen hier actief kunnen deelnemen aan experimenten van onze wetenschappers.”

Uitvalsbasis voor KW

En de Krook zou niet in Gent staan als er geen serieuze West-Vlaamse hoek aan (of af) zou zijn, want naast het feit dat de architect een West-Vlaming is, biedt het gloednieuwe pand binnen een week ook onderdak aan de pop-upredactie van KW, en dit van maandag 20 t.e.m. vrijdag 24 maart. Voor het tweede jaar op rij komt de redactie van de website van Krant van West-Vlaanderen naar Gent om er zoveel mogelijk van de West-Vlaamse identiteit bloot te leggen. Op www.kwkaaptgent.be komen er in die week interviews en reportages met en over de vele bekende en onbekende West-Vlamingen in de Arteveldestad, met voorts ook nog videoreportages, fotoreeksen en een radioshow.

Nieuwe landmark voor Gent... is ook weer een stukje West-Vlaams
© BELGA

De Krook opent vrijdag om 18 uur voor het grote publiek, tegelijk gaat iets verderop in de stadbibliotheek het afscheidsfeest ‘Boeken Toe’ van start, overigens tot zaterdagochtend vroeg. Het hele weekend zijn er in De Krook allerlei activiteiten gepland.

(BELGA/FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier