“Met GUHO kozen we een voor West-Vlamingen niet evidente naam”

Redactie KW

Wie aan studentenverenigingen denkt, denkt vaak aan zware dopen of studenten die zich lazarus drinken. Nochtans bestaan ook tal van minder bekende studenteninitiatieven die heel andere doelen voor ogen hebben. Neem nu bijvoorbeeld het GUHO, het Gents Universitair Harmonie Orkest, opgericht door en voor studenten.

“Uiteraard beleven ook wij heel veel plezier als we samenkomen, maar ons hoofddoel blijft toch wel mooie muziek brengen. Gelukkig hebben we met Dimitri Bracke (36) een erg professionele dirigent die ons indien nodig tot de orde roept,” aldus Wouter Dedeurwaerder (21), sinds één jaar voorzitter van de vereniging.

Voorzitter Wouter Dedeurwaerder (21).
Voorzitter Wouter Dedeurwaerder (21).© SL

Wouter is afkomstig uit Sint-Eloois-Vijve en studeert voor burgerlijk ingenieur. “Ik ben met saxofoon gestart in het tweede leerjaar en later heb ik me ook bij de gemeentelijke harmonie aangesloten. Heel toevallig was Dimitri Bracke er dirigent en zo kwam ik reeds van bij de start van mijn studies in Gent met het GUHO in contact. Ondertussen ben ik drie jaar lid, waarvan nu bijna één jaar als voorzitter. Ik heb voornamelijk goede herinneringen aan de reizen en weekends die we met de harmonie maken. Maar als ik er dan toch één topmoment mag uitpikken is het voor mij zeker het allereerste concert als voorzitter van het GUHO, kippenvel!” aldus nog Wouter.

Oprichting in 2009

Student kinesitherapie uit Snellegem Gertjan Cottyn (22) gaat verder: “Het GUHO is in 2009 opgericht door toenmalige studentes Joke Durnez en Anne Becker. Acht jaar later maakt geen van beide stichtende leden nog deel uit van het GUHO. Joke werkt momenteel aan een postdoctoraat in de Verenigde Staten en ook Anne vertoeft dezer dagen aan de andere kant van de wereld.”

Gertjan Cottyn:
Gertjan Cottyn:

“Ik zou bijna vergeten dat ik ondertussen zelf ook al vijf jaar van het GUHO deel uitmaak. Als ik de West-Vlamingen in de groep moet omschrijven, gebruik ik zeker en vast de woorden ‘enthousiast’ en ‘luid’. Op onze wekelijkse repetitieavond valt dit nog enigszins mee, maar tijdens de weekendjes weg of op reis is het er vaak over (lacht)! Eigenlijk bouwen we de spanning week na week op om het semester traditiegetrouw met een spetterend concert voor vrienden en familie af te sluiten.”

GUHO zoekt studenten

Wouter pikt terug in: “Ik schat trouwens dat ongeveer de helft van het GUHO West-Vlaamse roots heeft. Grappig eigenlijk dat bijna niemand onder ons de naam van de eigen vereniging vlekkeloos kan uitspreken (lacht). Muzikale studenten mogen zich trouwens nog steeds melden, we kunnen immers altijd wel vers talentrijk bloed gebruiken.”

West-Vlamingen in actie
West-Vlamingen in actie© sl

Meer info op www.guho.be