Melissa Janssens: “Nog altijd écht gelukkig dat ik in deze stad mag wonen”

Melissa Janssens: "Gent is echt een postkaartenstad. Als ik 's avonds door de straten loop, voel ik me de koning te rijk." © Foto Lawrence Schoonbroodt
Sandra Rosseel

Journaliste Melissa Janssens leerde Gent kennen toen ze in de stad kwam studeren. “Ik was niet onmiddellijk smoorverliefd, maar lang heeft het niet geduurd vooraleer ik me helemaal thuisvoelde in deze stad.”

Bredene inruilen voor Gent, het kostte Melissa Janssens geen enkele moeite. De journaliste, die onder meer voor Weekend Knack, De Morgen Magazine, Steps en deze krant schrijft, heeft zich naar eigen zeggen nooit thuisgevoeld in Bredene. “Er ontbrak altijd iets, maar ik wist niet wat tot ik in Gent kwam wonen. In deze stad voel ik de gezellige warmte die ik aan de kust miste.”

Melissa Janssens:

Toen Melissa in Gent journalistiek kwam studeren, was de stad nog een grote onbekende. “Ik kende hier niets, maar dat is heel vlug veranderd. Ik maakte er een sport van om telkens andere routes uit te proberen. Zo valt de puzzel van een stad heel vlug in elkaar. Zeker hier. Gent mag dan wel 250.000 inwoners tellen, in feite is de stad megaklein. Gent voelt ook niet aan als een grootstad, hier heerst nog een dorpsgevoel. En de stad is natuurlijk ook wondermooi, echt een postkaartenstad. Als ik ‘s avonds door de straten loop, dan kijk ik mijn ogen uit en voel ik mij de koning te rijk. Heel vaak haal ik mijn gsm boven om foto’s te nemen. Ik ben nog altijd écht gelukkig dat ik hier mag wonen.”

Melissa Janssens:

Geen keurslijf meer

Een terugkeer naar de kust is voor Melissa dan ook uitgesloten. “In Gent mag je echt jezelf zijn. Je mag hier in de gekste outfits rondlopen, niemand zal je veroordelen. In West-Vlaanderen had ik het gevoel in een keurslijf te moeten passen, en dat wilde ik niet. Hier waarderen ze je voor wie je bent. De sfeer is hier gewoon aangenamer.”

“Geert Van Rampelberg vroeg me of ik van de kanten van Gent was. Een fantastisch compliment!”

Wie Melissa hoort praten, hoort niet dat ze West-Vlaamse roots heeft. “Ik spreek heel bewust algemeen Nederlands, ook al heeft het me veel moeite gekost om mijn accent te leren verdoezelen. Waarom ik dat nodig vond? Als je als journaliste een niet-West-Vlaming gaat interviewen, dan moet je jezelf wél verstaanbaar kunnen maken. (lacht) Ik zou het niet willen gedroomd hebben dat ik op interview ga en mijn gesprekspartner maar de helft van mijn vragen begrijpt. Ik vind AN spreken gewoon een vorm van beleefdheid, iets wat nodig is om mijn job goed te kunnen uitoefenen. Al merk ik wel dat er af en toe wat Oost-Vlaams in mijn taal sluipt. Toen ik acteur Geert Van Rampelberg aan het interviewen was, vroeg hij me of ik van de kanten van Gent was. Ik vond dat een fantastisch compliment!”

Melissa Janssens:

Geen kroegtijger

Gent is ook bekend om zijn bloeiend nachtleven. “Van nature ben ik ook een nachtmens, maar omdat ik vaak om 6 uur opsta om te werken ben ik naar een ochtendmens geëvolueerd. Maar Gent heeft inderdaad veel fantastische cafés, zoals de Jos, de Video en de Charlatan. Af en toe kom ik er wel eens, het is ideaal om mensen te ontmoeten en om bij te praten met oude bekenden, maar ik ben niet echt een kroegtijger. Je zal me eerder vinden in een van de vele koffiebars. Mijn favoriet? OR Coffee in de Walpoortstraat, vlakbij waar ik woon, wordt tot de beste koffiebars van Vlaanderen gerekend, en dan kan ik niet anders dan daarvan te profiteren hé”, knipoogt Melissa.

Melissa Janssens:

Het favoriete Gentse plekje van Melissa ontdek je in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 4 maart.

Melissa Janssens:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier