Marieke Hutsebaut: "De Charlatan is legendarisch om te spelen"

02/03/16 om 09:05 - Bijgewerkt op 25/11/16 om 11:49

Voor de soundtrack van Belgica verzonnen de broertjes Stephen en David Dewaele tal van nieuwe groepen. Een van die groepen is White Virgins met daarbij ook Marieke Hutsebaut, het creatieve brein achter The Spectors.

Marieke Hutsebaut: "De Charlatan is legendarisch om te spelen"

Vanaf vandaag kun je gaan kijken naar Belgica, een film over twee West-Vlaamse broers die samen van café Belgica de hotspot van Gent maken. Een verhaal vol rock 'n roll met een stevige soundtrack. Die werd gemaakt door de broertjes Stephen en David Dewaele, onder meer bekend van Soulwax. Zij schreven alle songs en lieten die vervolgens inspelen door tientallen muzikanten die zo verschillende gelegenheidsgroepen vormden.

Een van die bands is White Virgins met Maily Beyrens (zangeres), Hanne Torfs (keys, School is Cool), Stefanie Mannaerts (drums) en Marieke Hutsebaut (bassiste). Een groep samengesteld uit alleen maar dames. "Vandaar ook de naam", vertelt Marieke Hutsebaut, het Blankenbergse brein achter The Spectors. "Sofie Engelen, presentatrice op Studio Brussel, stond in voor de productie en contacteerde ons met de vraag of we geen zin hadden om mee te werken aan de soundtrack van een Belgische film."

"Dat zag ik wel zitten, dus kwamen we samen om te repeteren. Normaal krijg je vooraf enkele demo's opgestuurd om te oefenen, maar dat was ditmaal bewust niet het geval. Het was de bedoeling dat we samen de verschillende lijnen zouden instuderen en dat zorgde toch wel voor wat stress. Ik ben iemand die liever eerst alleen op mijn eentje wat zit te 'sukkelen' om dan pas voor het echte werk te gaan."

"Gelukkig hadden Stephen en David heel wat geduld met mij", klinkt het lachend. "Ik kende ze vooraf niet. Hoewel ik in alle eerlijkheid moet toegeven dat ik te weinig van de huidige muziekscène ken, ik luister vooral naar groepen uit de jaren 60, wist ik wel dat ze al heel wat betekend hebben op muzikaal vlak. Echte toppers in hun vak. Het was echt cool om met hun te kunnen samenwerken."

Enkel vrouwen

"Met de White Virgins brengen we 'Turn off the lights', een al bestaande song van Soulwax die ietwat herwerkt werd. We speelden het liedje niet alleen in, we speelden ook mee in de film waarbij we Turn off the lights live brachten, dat was op zich ook een hele ervaring met al die acteurs en figuranten. Wij moesten natuurlijk enkel maar spelen, maar het was wel een unieke ervaring."

"Het is sowieso tof om in een film te mogen meespelen, zeker een film van Felix Van Groeningen. Ik ben niet zo'n fan van Belgische films en we hebben bovendien heel wat 'crap-regisseurs', maar dat kun je van hem niet zeggen. Hij is voor mij de David Lynch van België. De Helaasheid der Dingen was super en bij The Broken Circle Breakdown moest ik zelf wenen. Hij weet als geen ander hoe je een bepaalde sfeer kunt creëren, zonder er los over te gaan. Alles zit zo goed in elkaar!"

Delen

"Felix Van Groeningen is de David Lynch van België"

De opnames voor de scène met Marieke en co stond een jaar geleden, op 30 januari 2015 op het programma. "Ik herinner het mij nog zo goed omdat je zoiets niet elke dag meemaakt natuurlijk. Mijn mama, Geertrui Peeters, was er ook. Zij heeft mij en nog enkele anderen toen geschminkt."

De film is gebaseerd op het leven in de Charlatan op de Vlasmarkt in Gent. Marieke heeft enkele maar goede herinneringen aan die setting. "Met The Spectors speelde ik er al verschillende keren, het is een legendarisch café om te spelen én het eten is er ook telkens erg lekker. De backstage is er ook enorm klein en je moet bijna klimmen en klauteren over je eigen materiaal om op het podium te geraken. De uitbaters zijn ook erg tof en grappig, er is bovendien altijd veel volk."

Marieke Hutsebaut: "De Charlatan is legendarisch om te spelen"

Ondertussen timmert Marieke volop verder aan de toekomst van The Spectors, met een volledig vernieuwde bezetting. "Op 16 april is er opnieuw Record Store Day en dan brengen we een nieuwe single uit, een dubbelzijdige 7 inch-plaat. Die krijgt als titel 'Clyde & Bonnie' mee. Naar het bekende duo, maar dan omgekeerd omdat het ritmisch gewoon een stuk beter klinkt."

Op het B-kantje komt Sharknado te staan. "De titel is gebaseerd op een B-film over haaien in een tornado die ik best grappig vond. De single zal een stuk meer popgetint zijn dan het album dat we vorig jaar uitbrachten. We spelen die dag in enkele platenzaken en het is vooral de bedoeling dat we met de nieuwe line-up tonen dat we helemaal terug zijn. We plannen alvast enkele mega coole clips bij de singles."

Meer rock 'n roll

"We werken verder op hetzelfde elan, waarbij de shoegaze vibe nog steeds aanwezig blijft. Dromerig, maar toch met een stevige portie ballen. Een beetje rock 'n roll kan zeker geen kwaad", stelt Marieke. "Er wordt momenteel veel goede muziek gemaakt, maar ik mis de echte gitaren een beetje. Hetgeen nu vooral airplay krijgt op de radio's is misschien iets te soft. Ik wil helpen om het rock 'n roll-gehalte wat naar omhoog te krijgen."

In de zomer komen er misschien enkele optredens, maar sowieso blijft het beperkt. "Ik hoop om dan in het najaar een nieuw album op te nemen om dan in de zomer van 2017 heel veel te kunnen spelen. We hebben al een album uit een dat is een goed album, maar ik ben er niet helemaal tevreden van en dat is jammer. Met de nieuwe bezetting voel ik de klik duidelijk en denk ik dat het mogelijk moet zijn om een plaat te maken die helemaal af is. De demo's voor de nieuwe nummers zijn er, nu is het een kwestie van die te finetunen."

Delen

"Ik vind dat je best trots mag zijn op wat je doet"

Ondertussen durft Marieke te dromen. "Een Grammy winnen, dat is mijn ultieme doelstelling", lacht ze. "Nee, ik vind dat je best trots mag zijn op hetgeen je doet. Dat geldt niet alleen voor mij, maar voor iedereen, in gelijk welke sector of activiteiten. In België is het zo dat je dan al snel als arrogant wordt bestempeld, maar er zijn heel veel mensen die goed zijn in wat ze doen."

De muzikante groeide op in Blankenberge, maar woont ondertussen sinds een jaar in Antwerpen waar ze in hoger beroepsonderwijs verpleegkunde studeert. "Als muzikant is het niet simpel om rond te komen, dus is het goed om nog iets anders te kunnen. Eigenlijk verschilt verpleegkunde niet veel met muziek maken. Je helpt ook de mensen en kunt ze moed geven."

Mentaliteit

Haar mama is afkomstig van Antwerpen, waardoor ze zich er echt thuis voelt. Terugkeren naar West-Vlaanderen gebeurt eerder sporadisch voor een familiefeest bijvoorbeeld. "Ik moet zeggen dat ik Blankenberge niet mis. Er was amper iets te beleven, het is een heel andere stad dan Antwerpen en de mentaliteit is er ook helemaal anders."

"Eigenlijk ben ik sowieso op de verkeerde plaats geboren. Ik had in Amerika of de UK ter wereld moeten komen. Muziek speelt daar een belangrijke rol en je krijgt er ook meer kansen om door te breken. Hier in België is het eerder beperkt voor de happy few, en dat is jammer. Ik denk dat ik daar meer mijn ding zou kunnen doen. Er is ook het gevoel, ik voel me in The Bronx in New York veiliger dan bijvoorbeeld als ik 's avonds door een voetgangerstunnel in Antwerpen rondwandel."

"Ik woon in Antwerpen op Linkeroever, vlakbij een tramhalte. Perfect voor mij. Ik zit in alle rust, maar op enkele minuten sta ik ook in het centrum. Ook al ken ik de stad nog niet. Ik weet de Meir zijn, het station en waar ik woon, maar daar blijft het ook bij."

White Virgins - Turn off the lights

https://www.youtube.com/watch?v=DXUFla67a9o

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!