Koen Vromman (ex-Wingene) is het creatieve brein achter TV Ekkergem en ‘Klein Nieuws’

Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

Stopmotionfilmpjes hebben geen geheimen meer voor Koen Vromman, afkomstig van Wingene maar intussen al jaren in Gent wonend. Onlangs hielp hij op die manier Steven H nog een clip inblikken en momenteel doet hij iets gelijkaardigs voor een andere bekende West-Vlaamse band.

Ken je de rubriek ‘Klein Nieuws’ in ‘Iedereen Beroemd’? Een belangrijk item uit het Journaal wordt in die ludieke slotrubriek nog eens opnieuw belicht, maar dan door de ogen en via de ‘poppetjes’ van Koen Vromman. Hij specialiseert zich al een hele tijd in ‘stop motion’, de techniek waarbij taferelen via miniatuur figuurtjes worden uitgebeeld en daar telkens een foto van wordt genomen. Elk beeld verschilt amper in een fractie van het vorige, waardoor je, als je al die beelden snel na elkaar bekijkt, de indruk krijgt naar een bewegend beeld te zitten kijken. Intussen maakt de uitgeweken Wingenaar nu ook één keer per week een soortgelijke bijdrage voor de website van De Standaard.

Koen Vromman (ex-Wingene) is het creatieve brein achter TV Ekkergem en 'Klein Nieuws'

Toch lag zijn roeping aanvankelijk elders. Koen Vromman kwam vanuit West-Vlaanderen naar Gent om politieke en sociale wetenschappen te studeren, maar in die richting zou hij op professioneel vlak nooit echt terecht komen. “Ik ben al snel beginnen filmen, want dat was mijn échte passie”, vertelt hij. “Zo kwam ik ook bij het collectief van de NGA, de Nieuwe Gentse Alliantie, terecht”, mijmert hij. “Het was de tijd waarin N-VA behoorlijke opmars maakte en wij daar met de nodige dosis ironie wilden op inspelen. Het collectiefWe verzetten ons tegen het te grote aandeel West-Vlamingen in de stad. Mijn rol in het geheel was die van de ‘verontrustige West-Vlaming’, die het toch een beetje heet onder de voeten voelde worden. Ik wist ook Flip Kowlier voor onze kar te spannen en draaide bijvoorbeeld een reportage over een discotheek waar West-Vlamingen zogezegd niet welkom waren.”

https://www.youtube.com/watch?v=zH60RiMkjOg

Van het één kwam het ander. En het ander, dat is in dit geval TV Ekkergem, een hyperlokaal televisiestation dat enerzijds de satirische toer durft op te gaan in de lijn van De Rechtzetting en De Raaskalderij, maar dat vooral aandacht heeft voor de Gentse stadswijken en wat daar zoal leeft. “Ik doe dat met de financiële steun van de stad, wat me toch behoorlijk wat armslag geeft”, vervolgt Koen. “Het is een soort stadstelevisie met een hoek af, maar in Gent kom je daar mee weg. Gent is een erg progressieve stad, weet je.”

Koen Vromman (ex-Wingene) is het creatieve brein achter TV Ekkergem en 'Klein Nieuws'

Zo trok Koen Vromman ook al op reportage naar New York. “Als ik ooit nog eens ergens anders zou willen gaan wonen, dan is het daar wel”, droomt hij luidop. “Vanuit Wingene naar Gent verhuizen was al een openbaring – er is hier altijd en overal wel iéts te beleven – maar dat gevoel heb je nog eens maal duizend als je in New York bent. De stad was op dat moment dé wereldstad bij uitstek volgens de reisgids Lonely Planet, terwijl Gent ‘maar’ op een zevende plaats stond. Reden genoeg om daar verandering in te brengen, vond ik, dus probeerde ik de twee steden met een knipoog te vergelijken. Ik liet hier en daar sporen van Gentse iconen achter in het stadsbeeld – gaande van Pierke Pierlala tot de Buffalo’s – en liet een New Yorker bij de Brooklyn Bridge zeggen dat het toch niet kon tippen aan de Muidebrug. Je hebt er ook de Tremont Street, trouwens, ideaal om een verwijzing te maken naar onze burgervader…”

https://www.youtube.com/watch?v=K9_ZdCnd5iU

Het is duidelijk: Koen Vromman is al een ware ambassadeur geworden voor de stad, en dat als West-Vlaming. “In West-Vlaanderen vind ik zo’n beklemmend gevoel terug“, probeert hij de vinger op de wonde te leggen. “Een beetje de van-mijn-erf-mentaliteit, erg in zichzelf gekeerd. Ik merk het ook wanneer ik er terugkeer – mijn ma woont in Ruiselede dus ik kom nog wel eens terug in mijn heimat. Het enige moment waarop ik nog echt in mijn sas ben als ik terugkeer naar de provincie van mijn jeugd, is wanneer ik over een rommelmarkt slenter in de zomer. Geen betere plaatsen dan daar om leuke attributen te vinden voor mijn animatiestudio, van speelgoedsoldaatjes tot andere prullaria. Ventjes in Playmobil probeer ik te vermijden: kleuters doen het ook op die manier.”

Koen Vromman (ex-Wingene) is het creatieve brein achter TV Ekkergem en 'Klein Nieuws'

En zo blijft Koen aan de weg timmeren, ook met het bedrijfje Oezbekistaans Filmfonds, dat zich specialiseert in online reclame en promotiefilmpjes, en met zijn studio voor speed animatie. Steven H kwam er al een videoclip opnemen voor ‘E Meiske Mee Ne Bril’ – Steven maakte alles zelf, maar kreeg ‘support’ van Koen – en deze week is Vromman ook aan de slag voor een project met een andere West-Vlaamse band, “maar dat geheim mag nog niet verklapt worden…”

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier