Ivan Sabbe: West-Vlaams topondernemer in Gent

Ivan Sabbe in de statige raadszaal van het Gentse stadhuis. © pvh
Philippe Verhaest

Hij is een rasechte West-Vlaming, maar ondernemen doet hij het liefst vanuit Gent: Ivan Sabbe vond zijn tweede thuis in de Arteveldestad.

Ivan Sabbe (56) is afkomstig van Kortrijk en woont momenteel in de Harelbeekse deelgemeente Bavikhove. Toch is hij vrijwel elke dag in Gent te vinden, van waaruit hij zijn bedrijf ISPC, een groothandel voor de horecasector, leidt. “We zien actief in het hele land en hebben vestigingen in Brussel en Luik, maar ons hoofdkwartier is aan de Ghelamco Arena te vinden”, legt Ivan uit.

Hij noemt zichzelf een echte Zuid-West-Vlaming met een stevige voorliefde voor Gent. “Mijn eerste contact met de stad beleefde ik als student. Zelf studeerde ik voor ingenieur in Düsseldorf, net over de Duitse grens, maar op vrijdag had ik nooit les. Dan maakte ik regelmatig de oversteek naar Gent om er mijn vrienden op te zoeken. Ik ontdekte dus eerst het studentikoze nachtleven, later volgde Gent by day“, glimlacht hij.

Economisch hart van Oost- en West-Vlaanderen

Zijn actieve carrière startte Ivan bij de tapijtweverij Prado in Kuurne. “Dat bedrijf verkocht ik in 1990 en daarna werd ik verkoopsdirecteur bij de transformatorenfabrikant Pauwels in Mechelen. Een compleet andere branche, maar minstens even interessant.”

In 1993 belandde Ivan opnieuw in Gent. “Ik werd ceo van de supermarktketen Lidl voor België en kreeg de duidelijke opdracht om in ons land Lidl op de kaart te zetten. In totaal heb ik 279 filialen in het hele land geopend. Ons hoofdkantoor was in Gent, in de statige Villa Lallemand in het Miljoenenkwartier. Ik voelde me hier meteen weer thuis.”

Onder Ivans impuls werd ook de hoofdzetel van de politieke partij Lijst Dedecker – waarvoor hij van 2009 tot 2014 in het Vlaams parlement zetelde – in Gent geïnstalleerd. “Redelijk atypisch”, legt hij uit. “Alle partijen kozen voor Brussel als uitvalsbasis, wij streken in Gent neer.”

Het economische hart van West- en Oost-Vlaanderen is in Gent te vinden

Als West-Vlaams ondernemer in Gent heeft Ivan een perfect zicht op de officieuze hoofdstad van onze provincie. “Brugge is een prachtige stad met een pak toeristische troeven, maar het economische hart van West- en Oost-Vlaanderen is in Gent te vinden. Dit is voor mij de perfecte plaats om te ondernemen. De ligging is ook perfect. Een half uurtje van steden als Antwerpen, Brussel en de kust ligt ook binnen handbereik. Top.”

Gentenaars: zacht en tolerant

Zelf naar de Arteveldestad verhuizen is dan weer niet aan de orde. “Ik ben nogal gehecht aan mijn West-Vlaamse grond“, zegt hij. “En op die manier hou ik werk en privé ook wat gescheiden. Maar al bij al is het niet verwonderlijk dat zoveel West-Vlamingen in Gent neerstrijken. Gentenaars zijn erg zachte en tolerante mensen. Hier is iedereen welkom, krijgt iedereen een eerlijke kans.”

Het enige wat ik vanuit onze provincie zou willen importeren, is de West-Vlaamse arbeidsethos

“Het enige wat ik vanuit onze provincie zou willen importeren, is de West-Vlaamse arbeidsethos. Wij zijn iets meer perfectionistisch, leggen met plezier die extra mile af. Bij West-Vlamingen komt de job vaak op de eerste plaats, Oost-Vlamingen houden een betere balans tussen werk in privé. Al is die trend ook aan het vervagen en hangt alles samen met de grootte van de onderneming. Hoe kleiner het bedrijf, hoe meer betrokken de werknemers zijn.”

Volgens Ivan Sabbe mist Gent dan weer een goed mobiliteitsbeleid. “Soms vloek je wel eens”, grijnst hij. “Als ik dan zie hoe een stad als Waregem – weliswaar van een compleet andere grootorde – het verkeer aanpakt… Ik ben blij dat ik het beste van twee werelden kan combineren. De West-Vlaamse werklust en vastberadenheid in een stad als Gent kunnen etaleren, is fantastisch.”