"In Gent kan je anoniem in de massa verdwijnen"

01/03/16 om 11:09 - Bijgewerkt op 08/03/16 om 15:15

Met een half leven in Gent en twee kinderen die met plezier de sappige r laten rollen, helt voor Stéphanie Leblon (45) - dochter van Jenny Vanlerberghe - de balans meer over richting Gent. "Toch blijf ik een echte fan van West-Vlaanderen, ik ga er met plezier naar mijn moeder op bezoek en geef er wekelijks les. Maar die Gentse vibes, die zijn toch uniek. Als West-Vlaming in Gent kan ik eigenlijk het beste van beide werelden combineren: win-win, toch?"

"In Gent kan je anoniem in de massa verdwijnen"

Foto JE ©

"Mijn man en ik zijn allebei West-Vlamingen, hij is van Kortemark. Qua cliché zit dat alvast goed", lacht Stéphanie. "Aan Sint-Lucas leerden we elkaar kennen. Voor ons was het evident om in Gent te blijven plakken. In Gent had je rumoer, was er een vibe, een culturele biotoop waar we ons als kunstenaar en als mens goed in voelden. In Gent kan je creatief je ei kwijt en toch verdwijnen in de massa als je dat wil. Ik ben een echt stadsmens, Kemmel was te stil in vergelijking."

Sappige r

In Kemmel zou ze ook altijd 'Stéphanie, de kunstenares' zijn, beseft ze: "Terwijl je in Gent een individu kan zijn. Dat was bevrijdend, dat had ik nodig. Maar laat me wel benadrukken dat ik dat niet negatief bedoel. Ik hou van Kemmel en ik hou van West-Vlaanderen, echt waar. Mijn roots ga ik zeker niet van me afschudden. Elke week geef ik tekenkunst aan de Tieltse Academie en ik ga ook met veel plezier op bezoek bij mijn mama."

Delen

"Onze kinderen waren vroeger niet happig om naar familiefeesten mee te gaan, ze begrepen dat West-Vlaams niet"

Het West-Vlaams is Stéphanie bovendien niet verleerd. In tegenstelling tot haar kinderen, de tweeling Tobias en Jakobe (16). "Zij spreken het typische Gents met de sappige r, tot hilariteit van onze West-Vlaamse familie. Vroeger waren ze zelfs niet echt happig om naar familiefeesten te gaan, want ze begrepen die West-Vlaamse woordenschat compleet niet. Onze familie vond dan weer die r zo schattig."

"Doe ne keer zot"

Hoewel Stéphanie ook houdt van Antwerpen en Brussel, heeft ze echt een boon voor Gent: "In beide steden heb je meer galerieën, maar Brussel lijkt mij te hard en Antwerpen eerder afstandelijk. In Gent zit de sfeer zoals ze moet zijn: politiek en beleving staan op dezelfde lijn. De stad draagt graag kleine kunstprojectjes. 'Doe maar ne keer zot' : in Gent kan dat. Op die stimulerende ingesteldheid dein ik graag mee."

Foto JE

Foto JE

Delen

"Als kunstenaar zien ze mij even goed als Oost-Vlaamse: handig meegenomen bij expo's of wedstrijden"

Dat Stéphanie intussen een half leven samen met haar man in Gent - momenteel in Sint-Amandsberg - woont, speelt in haar voordeel: "Als kunstenaar kan ik zowel meedoen met West-Vlaamse wedstrijden of expo's als met Oost-Vlaamse organisaties. Omdat ik al twintig jaar in het Gentse woon, beschouwen ze mij ook als Oost-Vlaams genoeg. Mijn wortels en mijn domicilie zijn zo goed als gelijkwaardig aan elkaar, waardoor ik van beide walletjes mag eten. Het is niet dat ik daarom in Gent kwam wonen, uiteraard vind ik het heel goed meegenomen."

Den Haag

In april staat dan ook een nieuw kunstproject op stapel, dat - hoe kan het anders - een duidelijke West-Vlaamse stempel draagt. "De ambassadeur in Den Haag nodigt telkens een andere provincie uit. Nu is West-Vlaanderen aan de beurt. Samen met onder andere Wim Delvoye, Johan Taghon en Stephan Vanfleteren werd ik geselecteerd om mijn kunst tentoon te stellen", legt Stephanie uit.

"Iedereen heeft een link met West-Vlaanderen en daar komt een fijne mix aan werken uit. De provincie zet er heel sterk haar schouders onder. En dan ben ik met veel plezier West-Vlaams exportproduct."

Volg het werk van Stéphanie op www.leblon.be

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!