Help! Mijn lief is een West-Vlaming!

19/03/17 om 23:16 - Bijgewerkt om 23:20

Als volbloed Gentenaar is het niet onwaarschijnlijk dat een bevallige West-Vlaming je pad heeft gekruist. Die charmes en dat accent trokken je over de streep, en nu? Komisch Twittertalent @Julieedv en ik delen enkele handige tips voor Gentenaars met een West-Vlaams lief.

Help! Mijn lief is een West-Vlaming!

1. Wil je in Gent blijven, kies dan zeker voor een West-Vlaming. Ze vertoeven in Gent voor hun studies en durven wel eens blijven plakken!

2. Een zekere West-Vlaamse basis is onmisbaar. Stuutje is boterham, teusje is drankje. En stief goed? Dat is de vree wijs van West-Vlaanderen.

3. Je kan op een zeer efficiënte manier je West-Vlaamse woordenschat aanscherpen. Na een autorit met Ertebrekers op de radio, kun je je nieuwe woorden mopgewijs delen met je lief.

4. Toch moet je oppassen met het imiteren van zijn of haar accent. Meestal kan je het niet evenaren en word je resoluut uitgelachen.

5. Stiekem is je lief vaak onzeker over zijn of haar accent, wat resulteert in wanhopige pogingen tot Algemeen Beschaafd Nederlands. Maar dat hoeft helemaal niet, vertel hem of haar geregeld hoe sexy West-Vlaams is.

6. Het dialect dat doorgaans op een familiefeest wordt gesproken, is andere koek. Het beste wat je kan doen, is op de mimiek letten. Het is niet omdat je ze niet verstaat, dat je niet kan inspelen op droevige blikken of gelach.

7. Hopelijk hou je van reizen, want voor je schoonfamilie moet je soms ver gaan. In het verre West-Vlaanderen staat het openbaar vervoer immers niet op punt. Zo ben je gauw een paar uur onderweg om iedereen op de bestemming en terug te brengen.

8. Wil jouw West-Vlaming de wereld zien? Geen probleem. Als Gentenaars het stadsleven willen ontdekken, trekken ze richting Parijs of Londen. Een West-Vlaming moet gewoon naar Gent gaan.

9. Tegelijk telt West-Vlaanderen ook een beetje als vakantie. Denk maar aan 't zeetje!

10. Da je toch buzze ku ein eh met e West-Vloaming!

Lees het interview met @julieedv hier

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!