Filmmaker Domien Huyghe: "Mijn West-Vlaamse roots komen nog goed van pas. Vree wijs!"

02/03/16 om 13:13 - Bijgewerkt om 13:13

Domien Huyghe (27) is afkomstig uit Gistel. Na zijn middelbaar in Oostende studeerde hij audiovisuele kunsten aan de School of Arts in Gent.

Filmmaker Domien Huyghe: "Mijn West-Vlaamse roots komen nog goed van pas. Vree wijs!"

Hij is aan de slag als filmmaker bij Earlybirds Films. "Earlybirds Films heb ik samen met een schoolkameraad, Jurgen Willocx, opgericht toen we nog naar school gingen. We zijn begonnen met ons eindwerken te produceren en videoclips te maken. Twee jaar later zijn we een productiehuis die naast reclamewerk vooral de focus wilt leggen op kwalitatieve cinema en series."

Ondertussen heeft Domien twee kortfilms ingeblikt. "Daarvan zal This is how I disappear' in maart uitkomen", vertelt hij. "Ik heb nog een kortfilm klaarliggen om te verfilmen en ben daarnaast bezig aan een serie en langspeelfilm."

Kinderen van Calais

Die langspeelfilm wordt de verfilming van het boek 'De kinderen van Calais' van schrijfster Lara Taveirne uit Brugge. "We zijn heel trots dat we haar film mogen produceren. En in april draaien we nog een kortfilm die we uiteraard heel graag op het Filmfestival van Oostende zien... Vorig jaar stond Dissonant, ook een kortfilm van ons nog daar in de programmatie. Ik heb ook nog een gek idee voor een serie die ik graag op internationaal vlak wil lanceren. Maar geen Hollywood voor mij. Geef mij maar liever de Europese cinema."

Filmmaker Domien Huyghe: "Mijn West-Vlaamse roots komen nog goed van pas. Vree wijs!"

Delen

Ik zak altijd graag af naar de zee

"Het is pas in mijn laatste twee jaar middelbaar dat ik ontdekte dat ik iets wou doen in de film. Mijn docent van gedrag- en cultuurwetenschappen introduceerde mij aan verschillende klassiekers zoals Pantserkruiser Potjomkin van Eistenstein of Die Blechtrommel). Daarvoor kende ik alleen de Amerikaanse cinema."

FFO

"Wat me het meeste aantrekt in cinema zijn grootse verhalen van de kleine mens", gaat Domien verder. "En de oneindig vele manieren hoe we dit kunnen vertellen. Voor sommigen is film een reflectie van de realiteit. Een accurate representatie van ons dagelijks leven. Hier ben ik minder naar op zoek. Eerder naar de manier hoe we leven 'beleven'. En dat ligt veel verder dan realiteit. Ik wil hiermee niet zeggen dat ik de volgende Lord of the Rings wil maken. Ik heb het eerder over magisch realisme, fantasie, gedachtes. Hoe ziet een volwassen leven er uit door de ogen van een kind, bijvoorbeeld. Hoe gaan mensen om met verschillende emoties zoals verlies, gemis, geluk. Dit gaat veel verder dan realiteit."

Zoals veel West-Vlamingen bleef Domien plakken in Gent. "Mijn bedrijf is nu ook hier gevestigd dus ben ik maar blijven plakken... Het is en blijft moeilijk om connecties te onderhouden met West-Vlaamse vrienden, vind ik. Vooral omdat ik ook in het weekend vaak moet draaien. Maar ik zak altijd graag af naar de zee. En in april draaien we een kortfilm in mijn hometown Gistel die ik uiteraard graag wil zien op FFO. Dus mijn West-Vlaamse roots komen hier en daar nog goed van pas! Vree wijs!".

(GLO)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!