Dj TLP zorgt al 30 jaar voor 'the vibe' vanachter de draaitafels

18/02/16 om 11:36 - Bijgewerkt om 12:14

Hij woont al 25 jaar in Gent, maar blijft zich West-Vlaming voelen in hart en nieren. Zijn djnaam verwijst zelfs naar zijn geboortestad Tielt, gevolgd door zijn initialen - Lannoy Paul. TLP viert dit jaar zijn dertigste verjaardag in the business, maar hij is bovenal een vinylverzamelaar. We doken even in zijn collectie.

Dj TLP zorgt al 30 jaar voor 'the vibe' vanachter de draaitafels

TLP, verlekkerd op vinyl. © foto Lawrence Schoonbroodt

Op mijn 14de kreeg ik mijn eerste betaalde opdracht als breakdancer. Toen had ik ook al een eerste platenbak doordat ik dikwijls optrok met de gasten van PV Sound, de lokale discobar van Tielt. Mijn vinylverzameling dikte daarna snel aan toen ik mee met mijn vader naar rommelmarkten trok.

Terwijl hij op de markt zijn kunstwerken verkocht, ging ik in Gent en Brugge rondneuzen in de platenwinkels. Maar ook op de rommelmarkten zelf kon ik gouden zaken doen, want in de jaren 80 dacht iedereen dat hij zijn platen moest inruilen voor cd's. Niet dus !

Vinylrevival

Twintig jaar geleden kon je mij drie uur per dag in platenwinkels aantreffen en spendeerde ik ieder jaar 200.000 frank aan platen. Tegenwoordig ga ik op het internet op zoek naar nieuwe muziek. Ondanks de huidige vinylrevival is het sociale aspect van de record store helaas voor een groot stuk verdwenen bij ons.

Wanneer ik op reis ben in een grootstad spring ik wel altijd een shop binnen. Mijn mooiste ervaring was zo'n tien jaar geleden in Tokio, waar ik tot mijn eigen verbazing drie verdiepingen vol Jamaicaanse reggaesingles aantrof. Je kunt je wel voorstellen dat mijn bagage op de terugweg ineens een pak meer woog...

Delen

Mijn platencollectie telt nu zo'n 10.000 lp's en 5.000 singles

Het was in die tijd dat ik overschakelde op Serato, een digitale vorm van draaien met vinyl. Sindsdien probeer ik mijn hele platencollectie ook in een digitaal format te downloaden, maar er zijn enorm veel dingen die ik op vinyl heb die ik nooit op het internet zal vinden. Mijn collectie telt nu zo'n 10.000 lp's en 5.000 singles en het zijn vooral die laatste die zeldzaam zijn. Langspeelplaten worden nu wel nog geperst, maar 7" singles komen al even niet meer uit.

Melle Mel

Mijn favoriete platen uit die hele verzameling ? Dan pik ik er één uit van mijn all-time favourite rapper Grandmaster Melle Mel en één van het RnB-duo Zahné. Mijn zoontje Mel en dochtertje Zahné zijn naar hen vernoemd. Ik heb trouwens nog een primeur om af te sluiten : de kans is groot dat Melle Mel komt meefeesten wanneer ik dit najaar mijn 30ste verjaardag als TLP vier !

Bio Paul Lannoy- DJ TLP

PRIVÉ In 1972 geboren in Tielt, waar hij tot zijn 15de woonde. Verhuisde daarna naar Brugge en ging in Gent naar school. Sinds zijn 18de woont hij in de Arteveldestad.

OPLEIDING Maatschappelijk werk, maar een job in de sociale sector heeft hij nooit uitgevoerd. Alhoewel : "Ik heb al veel maatschappelijke assistentie verleend !"

LOOPBAAN Startte als breakdancer en richtte daarna een rapcrew op, maar maakte vooral naam en faam als dj.

VRIJE TIJD Brengt hij als family guy het liefst door met zijn vrouw Eva en zijn kinderen Mel en Zhané.

(Wouter Verheecke/foto Lawrence Schoonbroodt)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!