Cartooniste Lise Vanlerberghe: "Ik laat me niet censureren"

21/03/17 om 13:55 - Bijgewerkt op 28/03/17 om 15:57

Lise Vanlerberghe (31) is een creatieve duizendpoot. Sinds enkele jaren gaat ze zelfstandig aan de slag als illustratrice en cartooniste. Daarnaast maakt ze ook animatiefilms, strips, grafische ontwerpen en websites.

Cartooniste Lise Vanlerberghe: "Ik laat me niet censureren"

Lise (rechts) en haar (West-Vlaamse) stagiaire Marjolein. © cv

Ze is geboren in Ingelmunster maar heeft haar West-Vlaamse roots ingewisseld voor de Gentse binnenstad. Voor haar is dat handiger om opdrachtgevers te ontvangen en een sociaal netwerk te onderhouden. "Ik sta zeer observerend in het leven, mijn leefruimte in Gent bepaalt dus voor een deel ook mijn werk."

Haar amusementskring omvat onder andere De Propere Fanfare van de Vieze Gasten. "Het is een vrolijke bende met enorm veel muzikanten die leven en bewegen op een artistiek zinvolle manier. Je kan niet op café gaan zonder collega-fanfaristen tegen het lijf te lopen! Ik repeteer met mijn accordeon in de Brugse Poort. De muziek kan alle kanten uitgaan, het is een prettig gestoorde bende," vertelt Lise.

Cartooniste Lise Vanlerberghe: "Ik laat me niet censureren"

Op de kast in haar woonkamer pronkt een prachtige witte accordeon, een antiek exemplaar. Iets verder staat ook een piano, nog een verlengstuk van haar creativiteit.

Fantasie

Lise groeide op in een fantasierijk gezin. Haar moeder maakt kleine maar ingenieuze huisjes. Een voorbeeld daarvan staat uitgestald voor de tekentafel. Twee leden van The Muppet Rockband 'Dr. Teeth and the Electric Mayhem' maken zich op voor een concert, Animal zit achter zijn drum en Kermit hanteert de gitaar.

"Ik ben opgegroeid in een creatief gezin, mijn vader werkt met keramiek en schildert en mijn broer en zus ontplooien zich naast hun job op een kunstzinnige manier. Mijn ouders stimuleren me enorm, op aandringen van mijn vader ben ik naar de opendeurdag van het KASK gegaan, hij vond het belangrijk dat ik iets in de kunst ging doen. Ik ben toen Audiovisuele kunsten gaan studeren en met optie Animatiefilm afgestudeerd."

Cartooniste Lise Vanlerberghe: "Ik laat me niet censureren"

"Na mijn studies was het wat zoeken. Het is natuurlijk niet vanzelfsprekend om direct zelfstandig illustratrice te worden, ik ben daar wat ingerold. Eerst ben ik nog een tijdje aan de slag gegaan als project manager. Daar leerde ik briefings geven, omgaan met klanten, organisatorisch te werk gaan maar ik merkte vooral dat mijn hart lag bij het illustreren," aldus Lise.

Monsterverhuur

De tijd van projecten managen lijkt al lang verleden tijd. Nu is Lise fulltime bezig met illustreren. "Mijn nieuwste project is een boek dat gaat over een bedrijf dat monsters verhuurt! Mark Jeanty schrijft de verhaallijnen en ik geef het boek vorm met mijn illustraties. Daarnaast sta ik steeds open voor overkoepelende samenwerkingen. Bij Diepmassief, een collectief van ontdekkingsreizigers, konden bezoekers kartonnen harnassen maken om zich te verdedigen tegen kartonnen draken en een kartonnen kasteel veroveren", lacht Lise.

De toekomst ziet Lise dezelfde kant opgaan, haar passie ligt bij illustreren.

Cartooniste Lise Vanlerberghe: "Ik laat me niet censureren"

"Moest ik nog wat meer tijd over hebben dan zou ik nog meer experimenteren met eigen werk en naar uitgeverijen willen stappen."

Delen

Het is uit ondervinding dat je leert je werk naar waarde schatten en er op het einde van de maand nog iets uit over te houden

De stagiaire van Lise, Marjolein Neyens, kan hier misschien verandering in brengen. "Marjolein vangt zeer veel werk op, we verdelen de opdrachten die binnenkomen." Marjolein is ook een West-Vlaamse en studeert Illustratie aan LUCA School of Arts. Na haar stage volgt een eindwerk en dan kan ze afstuderen. Nu is ze volop bezig met het ontwikkelen van nieuwe tekeningen voor het verhaal van 'Millie de muis'.

De woonkamer van Lise vormt de ideale leerschool, ook het ondernemersgedeelte is een interessant luik waarover de jonge illustratrice uit ondervinding kan meespreken.

"In onze branche wordt er niet veel over prijzen gesproken. Het is uit ondervinding dat je leert je werk naar waarde schatten en er op het einde van de maand nog iets uit over te houden. In de opleiding mocht daar best wat meer aandacht naartoe gaan," geeft Lise toe.

Cartooniste Lise Vanlerberghe: "Ik laat me niet censureren"

Vuile Cartoons

Lise herinnert zich nog goed haar eindwerk. "Toen ik animatie studeerde moesten we ons eindwerk nog met de hand creëren. Dat was geen lachertje. Iedere beweging moest uiteraard op papier staan, mijn eindwerk was een bundel van meer dan 5000 tekeningen. Toch heeft me dat niet afgeschrikt. Integendeel, ik werk nog steeds het liefst met de hand. Mijn klanten weten ook dat als ze voor mij kiezen ze opteren voor een specifieke stijl," vertelt ze.

Delen

Mijn eindwerk was een bundel van meer dan 5000 tekeningen

Het is net Lise haar eigenheid die haar tekeningen tot opvallende en warme kunstwerkjes verheft met af en toe absurde humor.

"Het is al gebeurd dat mijn moeder me na de publicatie van een tekening me gechoqueerd contacteert en zegt dat mijn cartoon er maar vuil uitziet. Ik laat me niet censureren maar stel haar gerust door de opdracht uit de doeken te doen. Zo moest ik voor een opdracht iets tekenen over minimale dienstverlening dus tekende ik een prostituee die een bordje hing met 'vandaag alleen maar pijpen', toepasselijk toch?", lacht Lise.

Cartooniste Lise Vanlerberghe: "Ik laat me niet censureren"

Voor meer werk van Lise: www.lisevanlerberghe.com, https://www.facebook.com/illustrator.cartoonist.gent/

En Marjolein: http://neyensmarjolein.wixsite.com/mijnportfolio

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!