Cafébazin van ‘de beste nieuwkomer’ in Gent is een Eernegemse

Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

Marie Follebout (32) is een vrouw die van wanten weet. Zichzelf ingekocht in de Hotsy Totsy toen ze amper 24 was en nu al een jaar zaakvoerster van één van de populairste alternatieve cafés in Gent: de Missy Sippy in Klein Turkije.

Zoals zo veel West-Vlamingen kwam Marie naar Gent om te studeren, communicatiewetenschappen in haar geval. Daarnaast hield ze ervan om culturele evenementen en dingen rond poëzie te organiseren. Ze ging aan de slag als jobstudent in het bekende café Hotsy Totsy. Op haar 24 kocht ze zich in in de zaak en ze bleef er 7 jaar meedraaien.

“Toen organiseerde ik Boogieville, een festivalletje in de Balzaal van de Vooruit, samen met onder andere de West-Vlaamse bluesmuzikanten Tiny Legs Tim en Lightnin’ Guy Verlinde, en daar ontstond eigenlijk het idee om met een eigen café rond blues en roots te beginnen. We vonden dit pand te koop in Klein Turkije. Vroeger heette het ‘Petra’s Place’ en beneden was er ero-swing“, geeft ze enige duiding. Het is pas na het interview dat we beseffen dat ze niet heeft gezegd voor welke swing je boven terecht kon, maar we kunnen er ons iets bij voorstellen. “Vroeger was het hier wel een obscuur straatje ja, maar deze buurt is helemaal opgewaardeerd.”

Sinds de opening gaat het hard met de Missy Sippy. Niet elk beginnend café krijgt een reportage op de lokale pagina’s van de twee grootste dagbladen, niet elke cafébaas ziet zijn zaak meteen stampvol zitten vanaf de eerste avond. Recent werd het café ook verkozen tot ‘beste nieuwkomer’ van de Gentse horeca, een onderscheiding die kan tellen in een zo bruisende stad. Komend weekend viert de Missy Sippy trouwens de eerste verjaardag. Maar toch blijft Marie met beide voetjes op de grond. Zo heeft ze geen behoefte om het eigenzinnige concept te gaan uitmelken met een tweede en derde vestiging in andere steden. “Ik wil ook graag zelf de gastvrouw kunnen zijn van mijn café”, zegt ze. “Het is zo al druk genoeg, ook in de weekends. Zo druk, dat ik er niet altijd even vaak aan toekom om nog eens naar mijn geboortestreek terug te keren.”

(FJA – Foto’s FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier