Brugse standbeeld Jan Breydel en Pieter De Coninck kleurt Gents

Redactie KW

Elke Bruggeling draagt het standbeeld van Jan Breydel en Pieter de Coninck op de Markt diep in zijn hart. De Gentenaars mogen daar fier op zijn, want het was een Gentse beeldhouwer die het beeld maakte.

Jan Breydel en Pieter de Coninck, twee volkshelden van de Guldensporenslag in 1302, zijn tot ver buiten de Brugse grenzen bekend. Zij waren ook de helden in het boek “De Leeuw van Vlaanderen” (1838) van Hendrik Conscience. Het mag dus niet verwonderen dat de twee helden in 1887 op de Markt in Brugge met een standbeeld vereeuwigd werden. De totstandkoming van dat beeld liep echter niet van een leien dakje. Door wrijvingen tussen het Vlaamsgezinde Breydelcomité en het Franstalige Brugse stadsbestuur werd het beeld zelfs twee keer onthuld. De eerste keer op 11 juli 1887 in het Vlaams door de Breydelcommissie; een tweede keer op 15 augustus 1887, dit keer in het Frans en in aanwezigheid van koning Leopold II.

Het bronzen beeld van de twee volkshelden is het werk van Paul De Vigne, een Gents beeldhouwer

Breydel en De Coninck zijn dan wel volbloed Bruggelingen, maar toch kleurt de onthulling van hun standbeeld voor een flink stuk Gents. Zo was Hendrik Conscience wel erevoorzitter van het Breydelcomité, maar de eigenlijke organisator was Julius Sabbe, een Vlaams auteur die in 1846 in Gent werd geboren. Na zijn middelbare studies studeerde hij Germaanse filologie aan de Gentse universiteit. Hij bleef in Gent tot hij in 1869 werd benoemd als leraar Nederlands aan het atheneum in Brugge. In die stad was niet enkel belangrijk voor de totstandkoming van het standbeeld van Breydel en De Coninck, maar de liberale flamingant Sabbe zette zich met overgave in voor de ontwikkeling van Brugge-Zeehaven, nu Zeebrugge.

En dan is er nog het standbeeld zelf. Het voetstuk is van Louis Delacenserie, de architect van onder andere de neogotiek in Brugge. Het bronzen beeld van de twee volkshelden is echter het werk van Paul De Vigne, een Gents beeldhouwer. Hij leerde zijn vak bij zijn vader beeldhouwer Pieter De Vigne die in Gent het standbeeld van Jacob van Artevelde op de Vrijdagmarkt beeldhouwde.

(Chris Weymeis)