Bram Bostyn uit Geluwe: “Gent is the best of both worlds”

Bram Bostyn: "Gents vind ik een fantastisch mooie taal, maar het Zuid-West-Vlaams is nog mooier." © Foto Lawrence Schoonbroodt
Redactie KW

Het Zesde Metaal, Id!ots, Freddy De Vadder, Preuteleute, Gunter Lamoot… Wie de fine fleur van de West-Vlaamse artiesten wil strikken, moet langs manager Bram Bostyn passeren, die net als veel van zijn artiesten West-Vlaanderen inruilde voor Gent.

“Voor mij is Gent the best of both worlds. Het ligt centraler dan West-Vlaanderen, waardoor ik heel wat uren minder in de wagen moet spenderen, en West-Vlaanderen is nooit veraf”, aldus Bram, die al elf jaar in de Arteveldestad woont.

In tegenstelling tot vele andere West-Vlaamse Gentenaars bleef Bram niet na zijn studies in Gent plakken. “Ik heb in Leuven gestudeerd. Daar heb ik zeven jaar gewoond, maar toen ben ik toch naar Gent getrokken. Mijn vrouw (Fauve Demeester, red.) is een halfbloed Gentse. Ze groeide in Brugge op, maar haar moeder komt uit Gent en ze heeft hier nog veel familie wonen. Gent was voor haar een terugkeer naar haar roots. En nu we hier aan het verbouwen zijn, lijkt de keuze voor Gent ook definitief.”

“Ik kijk uit naar de dag dat mijn kinderen Gents spreken”

In zijn portefeuille heeft Bram voornamelijk West-Vlaamse artiesten zitten. “Dat is toevallig zo gegroeid. Het is geen bewuste keuze om vooral met West-Vlamingen te werken, al heeft West-Vlaanderen natuurlijk wel heel veel goeie artiesten. Maar voor een manager is het vooral belangrijk dat het klikt met de artiest in kwestie, de afkomst is niet zo belangrijk.”

Gentse r

Ondertussen is Bram een echte Gent-liefhebber geworden. “Gent is een fantastisch mooie stad. En ook het Gents zelf vind ik fantastisch schoon, ik kan er uren naar luisteren. Ook Fauve heeft trouwens die typische Gentse r… Als we kinderen hebben hoop ik dat ze ook echt Gents zullen kunnen spreken.”

Toch kan het Gents volgens Bram nog niet tippen aan het West-Vlaams. “Dat blijft het mooiste dialect ter wereld, zeker het zuid-West-Vlaams, uit de regio Menen-Wevelgem-Rekkem. Die vocabulaire, die Franse toets… Het is het schoonste dat er is”, besluit Bram.

In Krant van West-Vlaanderen van 4 maart verklapt Bram zijn favoriet plekje in Gent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier