Blinde Didier Vanoverbeke is ‘DJ Kruisbestuiving’

Didier Vanoverbeke aan de slag als deejay. © GF
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Didier Vanoverbeke, ofte DJ Kruisbestuiving, draait vrijdagavond plaatjes in Bar Jos tijdens de ‘Nacht van de West-Vlaamse Gentenaar’. Naast zijn bijzondere muzieksmaak heeft de West-Vlaamse Gentenaar nog een – voor een dj – opvallende eigenschap: Didier is namelijk blind.

Didier Vanoverbeke (30 in april) is geboren in Kortrijk, groeide op in Veldegem en woonde tijdens zijn middelbare schooltijd in Koekelare. Daarna trok hij richting Gent om te studeren, maar hij bleef er plakken. Vandaag woont Didier in een rijwoning in Nieuw Gent, vlakbij het UZ.

Ongeveer een jaar na zijn geboorte werd bij Didier netvlieskanker vastgesteld, waardoor zijn beide ogen moesten verwijderd worden. Sindsdien stapt Didier blind door het leven. Maar dat hij niet ziet, houdt Didier niet tegen om vol van het leven te genieten. Hij reisde al heel wat af en wil daar zelfs een boek over schrijven. Hij leert zichzelf Spaans en is ook aan de slag als dj. Zijn naam luidt DJ Kruisbestuiving.

“Het idee om te deejayen speelde al lang in mijn hoofd”, vertelt hij, terwijl we een drankje achteroverslaan in de Irish Pub Patrick Foleys langs de Recollettenlei in Gent. “Ik heb de barmannen van mijn favoriete studentencafés de oren van het hoofd gezaagd. In december 2012 draaide ik mijn eerste set in één van die cafés, Krawietelke. Daar is het allemaal zo’n beetje begonnen.”

Blinde Didier Vanoverbeke is 'DJ Kruisbestuiving'

“Mijn deejaynaam, Kruisbestuiving, dekt eigenlijk wel de lading van wat ik breng: een rare samenkomst van verschillende genres”, vervolgt Didier. “De enige samenhang tussen de nummers die ik draai, is dat ze dansbaar moeten zijn. Al die uiteenlopende dingen probeer ik zonder al te veel agressie aan elkaar te koppelen. En die muziek komt uit alle windstreken. Ik draai muziek die in de landen van herkomst als popmuziek omschreven wordt, maar dan wel uit vroegere decennia. Zo mag je tijdens mijn sets zowel opzwepende pop uit Libanon als disco uit Turkije verwachten, maar ook gekke salsa en Chinese soundtrackmuziek. Ik draai alles wat ik vette tracks vind, en dat gaat heel breed.”

Eerder selector dan deejay

Deejayen is op zich al niet simpel, voor iemand die niet ziet is dat al helemaal niet evident. “Sowieso is het voor mij niet mogelijk om te deejayen met software”, vertelt Didier. “Al die programma’s hebben mooie interfaces, maar voor mij is dat niet echt bruikbaar. Ik werk dus heel analoog, met een USB-stick en een standaard mengpaneel. Dat is niet gemakkelijk, maar als je slim bent maak je vooraf een soort verlanglijstje en plaats je de nummers al min of meer in de juiste volgorde op je stick. En gezien de soort muziek die draai, is het minder evident en relevant om te denken aan bpm (beats per minute, red.) of perfecte overgangen. Ik zie mezelf dan ook eerder als een selector dan als een echte deejay, die alles perfect aaneen polijst.”

Ook het publiek aanvoelen en zijn set daaraan aanpassen, is voor Didier geen sinecure. “Ik ga meestal af op verbale aanwijzingen van het publiek. De modale Belg is een nogal ingetogen danser, waardoor het voor mij moeilijk is om aan te voelen hoe het publiek reageert. Maar soms vertelt mijn buikgevoel me ook veel.”

Didier Vanoverbeke in Barcelona.
Didier Vanoverbeke in Barcelona.© GF

Didier mag dan wel blind zijn, dat schrikt hem niet af om van het leven te genieten. Maar hij deejayt niet om zichzelf te bewijzen. “Zo heb ik er alleszins nog nooit over nagedacht”, klinkt het. “Het is gewoon iets dat ik al van jongsaf wilde doen. Iets cool. En ik ben heel fijn dat ik de kans heb gekregen om het te doen.”

“Met mijn dj-werk kan ik geen huis kopen”

Voorlopig verdient Didier nog niet veel met zijn dj-werk, maar dat weerhoudt hem er niet van grote dromen te koesteren. Hij draait geregeld in Kinky Star op de Vlasmarkt – naast Bar Jos, waar onze webredactie deze week vertoeft – maar zou graag ooit op festivals mogen draaien. “Het bijverdienste-aspect moet nog komen”, lacht hij. “Kinky Star is een vrijwilligersorganisatie, daar koop ik dus geen huis mee. (lacht) Al hoop ik de komende maanden of jaren op een punt te komen dat ik er iets aan verdien. Dromen? Op een festival draaien. De laatste twee jaar stond ik in Kinky Start dijens de Gentse Feesten, maar ik zou ook ooit op een groot muziekfestival willen staan. Dat lijkt me wel leuk. Dan denk ik bijvoorbeeld aan Le Guess Who in Utrecht, een heel knus en gezellig festival. Met mijn muziek zou ik daar wel tussen passen. Maar dan moet ik eerst goed genoeg worden. Dan wordt dit de waarschijnlijk onhaalbare, maar niet helemáál onhaalbare droom.” (lacht)

(TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier