"Als mensen een toegevoegde waarde geven aan het gebouw, zijn we in ons opzet geslaagd"

20/02/16 om 16:37 - Bijgewerkt om 16:37

Met het VRT-gebouw komt een groots project op de al mooie lijst van architectenbureau Dierendonckblancke te staan, twee West-Vlamingen in Gent. In samenwerking met het gerenommeerde bureau Robbrecht & Daem werkten ze het ontwerp uit. Met succes, want ze lieten vier grote andere bureaus achter zich. Het nieuwe mediagebouw moet in 2021 operationeel zijn.

"Als mensen een toegevoegde waarde geven aan het gebouw, zijn we in ons opzet geslaagd"

Alexander Dierendonck en Isabelle Blancke vormen samen met hun team Dierendonckblancke. "Ze blijven ons een jong bureau noemen, terwijl we toch al in 1999 startten." (Foto Jozefien Eggermont) ©

Dierendonckblancke, dat is sinds 1999 architectenduo Alexander Dierendonck (44) en Isabelle Blancke (42). Niet alleen met hun bureau, maar ook privé zijn ze partners. Hun uitvalsbasis ligt in het centrum van Gent, hun roots is op en top West-Vlaams. Eenvoudig uitziende, functionele gebouwen zijn hun handelsmerk. De esthetiek schuilt in uitgepuurde details en basic materialen, zonder onnodige franjes. Samen met Robbrecht & Daem ging het duo in zee voor het ontwerp van het nieuwe VRT-gebouw. Uit die wedstrijd werden ze als winnaar gekozen.

"Onze projecten gaan heel ruim: we ontwierpen al voor sociale huisvesting, privéwoningen, zorginstellingen, culturele infrastructuur en zo meer. Met het VRT-gebouw gaan we nu een level hoger, al blijft onze stempel duidelijk zichtbaar", legt Alexander uit. "Elk project pakken we op dezelfde manier aan. Wij hebben bepaalde parameters die we graag laten terugkomen in elk project."

Delen

"We hebben heel associatief gewerkt: veel vergaderd, veel gediscussieerd en dat is heel intens"

"De samenwerking met Robbrecht en Daem voelde heel natuurlijk aan. Het zijn persoonlijke vrienden. We leerden Johannes Robbrecht kennen aan de schoolpoort omdat onze kinderen toen in dezelfde klas zaten. Van zijn vader Paul kreeg Alexander nog les", vertelt Isabelle. "Voor het ontwerp zijn we samen vertrokken vanaf nul. Het eindresultaat vormt een perfecte symbiose. We hebben heel associatief gewerkt, veel vergaderd, veel gediscussieerd. Dat is heel intens en zorgt soms voor een bepaald soort spanning, die ons stuwt naar een beter ontwerp."

Het nieuwe VRT-gebouw wordt ingebed in nieuw stadsdeel met groene zones. Het gebouw ook de nodige return geven aan de buurtbewoners. (Foto Filip Dujardin)

Het nieuwe VRT-gebouw wordt ingebed in nieuw stadsdeel met groene zones. Het gebouw ook de nodige return geven aan de buurtbewoners. (Foto Filip Dujardin)

"Je zou niet kunnen zeggen wie precies wat in het VRT-gebouw ontworpen heeft", haalt Isabelle aan. "Dat zou ook niet gewerkt hebben. Het is echt een eindresultaat van beide bureaus samen. Naast studiebureaus VK engineering, Arup UK en Grontmij trokken we ook bureau Bas Smets aan voor de landschapsarchitectuur en Muller Van Severen voor het meubelontwerp."

Spikkerelle

In november 2014 rolde de opdracht binnen, in maart 2015 kon het team de opdracht indienen. "Een normale procedure duurt drie maanden, nu kregen we twee extra maanden. Dat is best pittig, het vergt intensief werken", weet Isabelle. "Maar die wedstrijden zijn een belangrijke factor voor ons, naast de particuliere opdrachten."

"We hebben al aan veel wedstrijden deelgenomen, dat is een wezenlijk deel van onze activiteiten. Daardoor hebben we ook al heel wat kansen kregen. Dat is onder meer te danken aan het instituut van de Vlaamse Bouwmeester, dat ook potentieel haalt uit jonge architectenbureaus", vult Alexander aan.

Met hun project Gielsbos in Antwerpen wint Dierendonckblancke de vierjaarlijkse West-Vlaamse architectuurprijs. (Foto Filip Dujardin)

Met hun project Gielsbos in Antwerpen wint Dierendonckblancke de vierjaarlijkse West-Vlaamse architectuurprijs. (Foto Filip Dujardin)

Het werk van Dierendonckblancke wordt geapprecieerd, dat bewijzen de vele prijzen en titels. Onlangs kregen ze ook de West-Vlaamse architectuurprijs uitgereikt. "Ons project in Gierle is laureaat. Het GielsBos is een zorgcentrum voor mensen met een handicap. Het ligt dan wel in de provincie Antwerpen, maar om in aanmerking te komen voor de prijs volstaat het dat je geboren bent in West-Vlaanderen. Vier jaar geleden wonnen we met het Avelgemse gemeenschapscentrum Spikkerelle dezelfde prijs. Daarmee is ons bureau in een stroomversnelling geraakt. De opdracht was oorspronkelijk ook het resultaat van een wedstrijd waaraan we in 2001 deelnamen", stelt Alexander.

Studio naast redactie

"Een gebouw voor de nationale omroep wordt niet vaak gebouwd. Voor ons was het dus gloednieuwe materie, maar dat is net een troef", haalt Alexander aan. "We kijken met een onbevangen blik naar wat voor ons ligt. Om ons in te werken, gingen we wel naar het gebouw van BBC Scotland en ook de Skystudio's in Londen."

Met grote glaspartijen en planten wordt het gevoel van een wintertuin gecreëerd om werknemers ook op een andere manier te prikkelen. (Foto Dierendonckblancke)

Met grote glaspartijen en planten wordt het gevoel van een wintertuin gecreëerd om werknemers ook op een andere manier te prikkelen. (Foto Dierendonckblancke)

Alle teams kregen van de VRT een lijvige bundel van 400 pagina's toegestuurd waarin vooropgesteld werd wat verlangd werd van het nieuwe gebouw. "Daar hebben we ons niet helemaal aan gehouden", geeft Alexander toe. "Bij sommige wedstrijden kan dat je zuur opbreken, maar in dit geval niet. Zo hebben we de opnamestudio van Het Journaal naast de nieuwsredactie geplaatst, terwijl die studio vroeger in een kelderverdieping lag. Op die manier willen we een directere relatie creëren tussen beide."

Robbrecht & Daem en Dierendonckblancke vatten het VRT-gebouw op als een culturele instelling en niet als het huidige grijze kantoorgebouw. "We willen graag dat mensen er een eigen betekenis aan kunnen geven, zonder dat er afbreuk gedaan wordt aan de eigenlijke architectuur van het gebouw. Dat is ook zo bij onze andere projecten. Een voorbeeld: in gemeenschapscentrum Spikkerelle in Avelgem is onder meer een foyer, theaterzaal en polyvalente ruimte. Maar mensen spelen er ook petanque. Zoiets hadden wij niet voorzien bij het ontwerpen, maar het is perfect mogelijk. Mensen voelen de ruimte aan, doen er hun eigen ding en geven er zo een toegevoegde waarde aan: dat is fantastisch."

De polyvalente ruimte in De Spikkerelle in Avelgem nodigt voor de gebruikers uit tot petanquen. "Wij hadden dat niet bedacht in het ontwerp, maar het is prachtig dat die functie eraan toegevoegd kan worden", vindt Alexander Dierendonck. (Foto Kristien Daem)

De polyvalente ruimte in De Spikkerelle in Avelgem nodigt voor de gebruikers uit tot petanquen. "Wij hadden dat niet bedacht in het ontwerp, maar het is prachtig dat die functie eraan toegevoegd kan worden", vindt Alexander Dierendonck. (Foto Kristien Daem)

Het nieuwe VRT-gebouw is ontworpen als een lichaam en een hoofd, verbonden door een verdieping met de volledige nieuwsdienst. Tussen beide ligt een overdekte ontmoetingsplaats. Dat is het hart van de VRT. "En net dat vormt een belangrijk concept. We voorzien dat er opnames kunnen plaatsvinden of zelfs een symfonisch orkest kan spelen. Maar even goed zien we er bijvoorbeeld een rommelmarkt te gebeuren."

"In de buurt van de VRT komen heel watwoningen en we willen het gebouw ook voor de buurtbewoners en de bezoekers van het park een betekenis geven", gaat Alexander verder. "Rond de VRT ontstaat in de toekomst een heel nieuw stadsdeel, met onder meer een cinema, school, mediabedrijven, meergezinswoningen. Daarom vinden we het belangrijk om het grote gebouw in te bedden in de omgeving."

Oer-Vlaamse veranda

Het ontwerp van het nieuwe gebouw is een feit, maar het is verre van af. Vanuit de plannen wordt gewerkt aan de echte realisatie. "In 2018 moet de bouw starten. In 2020 volgt de verhuizing en een grote testfase, zodat het nieuwe gebouw vanaf 2021 volledig operationeel is", weet Isabelle. "Het gebouw komt net naast het huidige complex. Het zal een heel pak kleiner zijn want efficiënter georganiseerd. Later komt de RTBF met een gebouw op dezelfde site."

Ook voor de werknemers van de VRT zal het een intense periode worden. "We voeren volop gesprekken met alle afdelingen. Als je aan een wedstrijd deelneemt, is dat eenrichtingsverkeer. Je krijgt geen feedback van de bouwheer. Daar polsen we nu wel naar. Allemaal kijken ze uit naar het nieuwe gebouw", zegt Alexander.

"We willen ook dat ze zich thuis voelen. Daarom hebben we het idee van de tuinkamer geïntegreerd, een knipoog naar oer-Vlaamse idee van een veranda. Er zijn op de verdiepingen ruimtes met veel glas, die een soort wintertuin zijn. Bedoeling is dat mensen daar kunnen werken of vergaderen en er zelfs hun eigen planten schikken. Zo behouden ze een frisse kijk en wordt het een plaats voor ontmoeting. Het gebouw is meer dan werken alleen."

Meer nieuws uit