Gent herdenkt Michael De Witte uit Zwevegem

Redactie KW

In Gent is Michaël De Witte uit Zwevegem herdacht. Michaël De Witte is 25 jaar geleden omgekomen tijdens de bevrijdingsstrijd in El Salvador. Hij trok er als jonge arts heen om er in de jaren 80 mee te strijden tegen de militaire dictatuur. Michaël De Witte komt uit een Zwevegems gezin met 15 kinderen. Z’n broer Lode is nu gouverneur van Vlaams-Brabant en Jozef kennen we van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding. Willem, nog een andere broer, houdt het gedachtegoed van Michaël levendig.

Michaël De Witte zou nu een vijftiger zijn maar hij kwam als jonge arts precies 25 jaar geleden om in het Midden-Amerikaans El Salvador. Twee jaar vocht hij mee aan de zijde van de rebellen tegen de militaire dictatuur.

Michaël De Witte was niet de enige West-Vlaming die toen naar El Salvador trok. De solidariteit met het verdrukte volk sprak ondermeer ook Mia Vercruysse uit Roeselare en ook de priesters Roger Ponseele uit Gullegem en Piet Declercq uit Izegem aan. Ze sloten zich aan bij het volksverzet en zijn nog steeds actief in het land.

Michaël De Witte, in El Savador bekend als Sebastian, is er nu nog een volksheld. Z’n dagboek is ook in het Spaans vertaald.

(BV/JV)

Gent herdenkt Michael De Witte uit Zwevegem

Bekijk hier de reportage

Meer in het nieuws op Focus en WTV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier