Generatiespel in woon- en zorgcentrum Zeemanshuis Godtschalck

Redactie KW

Acht bewoners van woon- en zorgcentrum Zeemanshuis Godtschalck maakten maandag 22 september kennis met acht allochtonen uit onder andere Congo, Kosovo, Nepal en China.

Door deze kennismaking leren de ouderen bij over de verschillende culturen. De allochtonen kregen informatie over het reilen en zeilen van een rusthuis. Beide groepen wisselden ervaringen uit door het spelen van het generatiespel 18-81, dat werd aangepast aan de doelgroep.

Zorgplicht

Het spel werd georganiseerd door S-plus en woon- en zorgcentrum Zeemanshuis Godtschalck. Aan de hand van vier thema’s – relaties, ontspanning, opvoeding en maatschappij – stelden de twee groepen elkaar vragen. Bij elke vraag kreeg iedereen de kans om zijn verhaal te vertellen.

In veel culturen geldt de zorgplicht voor de ouders. Er is geen sprake van een bejaardentehuis. „Omdat bij de tweede generatie vaak zowel man als vrouw uit werken gaan, zullen de allochtone ouderen een beroep moeten doen op het Vlaamse zorgaanbod”, aldus Michèle Coppejans, S-Plus-medewerker. „Het is dan ook interessant dat ze hier al eens mee in contact komen.”

Iedereen luistert

Bewoonster Amanda breekt onmiddellijk het ijs : „Die schone jongen uit Nepal mag bij mij komen zitten. Er worden grapjes uitgewisseld en er wordt hartelijk gelachen als sommige namen verkeerd begrepen worden.

Animator Nathalie Pieters is al tevreden over de ontmoeting. „Het contact tussen de beide groepen verloopt heel goed, ze luisteren echt naar elkaar en zijn zeer geïnteresseerd.”

Toch blijkt uit de antwoorden van de allochtonen dat ze niet van plan zijn om hun ouders in een rusthuis te plaatsen. Zelf zouden ze er ook niet graag terechtkomen. Cécile uit Congo zou bijvoorbeeld graag hebben dat haar kinderen voor haar zorgen. „Ik hoop natuurlijk dat ik zo lang mogelijk voor mezelf kan zorgen, maar als dat niet lukt, dan heb ik liever dat mijn kinderen voor me zorgen. Ik zou niet graag in een rusthuis wonen.” De allochtonen leggen uit dat in hun land van herkomst enkel ouders die verstoten zijn, in een rusthuis wonen. In Nepal, Congo, China, Oezbekistan,… is het een principe dat je voor je ouders zorgt en ze zouden het ook niet anders willen. (Leen Belpaeme)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier