Gemeentes stockeren te weinig zout

Redactie KW

Op de valreep hebben de diensten van de gouverneur een tiental West-Vlaamse gemeentes aan nieuw strooizout kunnen helpen. Vanavond en de komende dagen wordt immers opnieuw sneeuw voorspeld. De dienst noodplanning wijst erop dat leveranciers hun contracten niet kunnen waarmaken, maar ook de gemeentes treffen schuld. Ze moeten veel meer zout stockeren en de aanvraag al in de zomer doen.

De federale dienst noodplanning van de gouverneur heeft de jongste tijd een aantal gemeentes aan de lijn gehad die geen strooizout meer hebben. Naast grote steden als Kortrijk, Brugge, Ieper en Waregem vroegen ook Wervik, Ichtegem Middelkerke en Hooglede om zout. De dienst noodplanning kon voor hen een overeenkomst afsluiten met Zoutman uit Roeselare, ook al zijn de gemeentes daar geen klant.

Te weinig en te laat

Maar het probleem ligt niet alleen bij de leverancier. De gemeentes bestellen ook te weinig en te laat. Ze zouden het al in de zomer moeten doen, klinkt het. “Ik denk dat investeren in zout niet zo sexy is en dat ze liever elders in investeren, maar de burgemeesters moeten ook weten dat ze aansprakelijk zijn voor de veiligheid in hun gemeente. Men kan dat perfect opslaan in een goeie hangar en dat blijft tot 5 jaar goed”, zegt Anne Martens van de Federale dienst Noodplanning.

-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18 uur en stipt om 22 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier