Gemeenteraad Poperinge keurt toeristentaks goed

© Flickr
Redactie KW

Maandagavond werd tijdens de gemeenteraad meerderheid tegen minderheid een taks voor overnachtende toeristen goedgekeurd.

Die zal vanaf volgende jaar 1,5 euro per persoon per nacht bedragen. Kinderen tot 12 jaar krijgen vrijstelling. Exploitanten van vakantiewoningen kunnen kiezen voor een forfaitaire belasting van 750 euro per jaar.

“Blijven verder investeren in toerisme”

Toerismeschepen Jurgen Vanlerberghe (Samen): “Door het uitwerken van een erg ambitieus beleidsprogramma, kan de toerist nu reeds in optimale omstandigheden in Poperinge verblijven en genieten van heel wat attracties en herdenkingssites. Zo werd er een prachtig bezoekerscentrum gebouwd nabij Lijssenthoek Military Cemetery, het Hopmuseum werd vernieuwd, alsook de site met executiepaal en dodencellen op de stadhuiskoer. Tal van private initiatieven zoals de Kunstzomer Watou en De Kinderbrouwerij werden structureel ondersteund. De totaal vernieuwde toeristische dienst ontving 53.000 bezoekers. Wij willen verder blijven investeren in toerisme, maar dan niet op kosten van de Poperingse belastingbetaler. We willen dus een bijdrage van de toeristen. Deze zal de logiesverstrekkers zelf niets kosten.” De oppositie stemde tegen die nieuwe belasting. Op voorstel van Sabien Lahaye-Battheu werd ter zitting wel een amendement goedgekeurd. Zo zal de taks niet voor de komende vijf, maar voorlopig slechts voor 2014 geïnd worden. Daarna volgt er een evaluatie.

(AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier