Gemeenteraad Oostende: ,,Wij willen wel, maar kunnen niet optreden tegen illegalen”

Redactie KW

In de gemeenteraad van Oostende interpelleerde Christian Verougstraete (Vlaams Belang) over de talrijke criminele feiten die zich de laatste weken in Oostende afgespeeld hebben. Ook het onveiligheidsgevoel van de inwoners van de Interbellumwijk kam aan bod. Burgemeester Jean Vandecasteele (SP.A) verwees naar parke, gerecht en hogere overheden.

Christian Verougstraete stelde vast dat aan de start van het nieuwe toeristische seizoen Oostende geconfronteerd wordt met een hele reeks feiten die verband houden met criminaliteit en onveiligheid. “De Interbellumwijk wordt nog altijd geconfronteerd met diverse problemen die de leefbaarheid van de buurt bedreigen. Denken we maar aan nachtlawaai, illegaal storten van vuilnis, huisjesmelkerij, drugshandel,… De inwoners durven er neit meer buiten te komen. In heel Oostende zijn er inbraken in horecazaken, inbraken in auto’s en vandalisme. In de uitgaansbuurt zijn er wekelijks steek- en vechtpartijen. Vele Oostendenaars vermijden de uitgaansbuurt omwille van de onveiligheid die er heerst. Er zijn ook de illegalen, die panden kraken en diefstallen plegen in de stad en de omgeving van ‘t Bosje en de stationsbuurt onveilig maken. Een treinpoetser werd onlangs nog bedreigd met een mes op het voorperron. Wat zal het stadsbestuur hieraan doen?”

Illegalen

Burgemeester Vandecasteele wees er op dat heel wat criminaliteit een bovenlokale aanpak nodig had. “Neem nu de illegalen. Wij willen wel, maar kunnen niet doortastend optreden. Vorig jaar hebben we bijna 700 illegalen opgepakt en de meesten moesten we opnieuw vrijlaten met het bevel om het grondgebied te verlaten. Amper vijf procent werd naar een gesloten opvangcentrum overgebracht en van die vijf procent werd twee derde na enkele weken opnieuw vrijgelaten. Amper een derde werd gerepatrieerd.”

Diefstallen

Zonechef Philip Caestecker gaf mee dat de geweldsdelicten in Oostende jaar na jaar dalen. “Enkel de vermogensdelicten – de diefstallen van en in auto’s en huizen zonder het gebruik van geweld – stijgen enorm. En deze problematiek kunnen we vaak koppelen aan de illegalenproblematiek. Zo hebben we in 2011 al 33 daders van diefstallen in auto’s kunnen oppakken. 22 van hen waren illegalen.”

Interbellum

Wouter De Vriendt (Groen!) kwam terug op de problematiek in de Interbellumwijk. “Als inwoner van de wijk kan ik het veiligheidsprobleem enkel bevestigen. Het probleem is dat de grote instroom van autochtone en kansarme inwoners het sociaal evenwicht verstoort. Er is heel wat overlast, wat het onveiligheidsgevoel voedt. Een heel belangrijke factor hierbij is de huisjesmelkerij.”

Huisjesmelkerij

Burgemeester Vandecasteele erkende de problematiek. “In de wijk werken we samen met de inwoners en hebben we heel wat problemen al kunnen aanpakken, maar de huisjesmelkerij is inderdaad een heel groot probleem, dat bovendien heel moeilijk aan te pakken is. Maandag bespreken we in het schepencollege een samenwerkingsakkoord met de Vlaamse overheid om deze problematiek aan te kunnen pakken. Ik kan je verzekeren dat deze problematiek niet gemakkelijk aan te pakken is. Je moet al een woning onbewoonbaar laten verklaren, en dan nog… Ook hier weer zijn we immers afhankelijk van de wetten en reglementen van de hogere overheden, en van de opvolging van parket en gerecht als er overtredingen vastgesteld worden.”

(SRA)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier