Gemeenteraad Oostende stemt niet over akkoord overheveling stadsonderwijs naar GO!

Redactie KW

De overheveling van het stedelijk basisonderwijs naar GO! zorgde vrijdagavond voor een fel debat op de Oostendse gemeenteraad. Opmerkelijk was dat ook meerderheidsgemeenteraadslid Bart Bronders (SP.A) vroeg om het punt uit te stellen.

Op de agenda stond dat de gemeenteraadsleden hun goedkeuring moesten geven over het principieel akkoord tussen het stadsbestuur en GO! over de overheveling van de stedelijke basisscholen naar het gemeenschapsonderwijs. Schepen Tom Germonpré (SP.A) diende echter een amendement om het punt aan te passen. “We vragen aan de gemeenteraadsleden om hun goedkeuring te geven voor de opstart van werkgroepen ter voorbereiding één officieel net onder de koepel van het gemeenschapsonderwijs.”

Opmerkelijk was dat niet alleen de oppositiepartijen opriepen om dit punt uit te stellen tot er meer duidelijkheid was, maar ook meerderheidsraadslid Bart Bronders (SP.A). “Door aan ons te vragen om deze werkgroepen een mandaat te geven, vraagt u ons om een blanco cheque te tekenen. Dit is volgens mij zelfs juridisch niet in orde.”

“We vragen u niet om het princiepsakkoord goed te keuren, we vragen een mandaat om met de werkgroepen die de hele operatie moeten voorbereiden en alle onduidelijkheden moeten wegwerken te kunnen starten. Het resultaat daarvan zullen we hier later goedkeuren of afkeuren.”

Björn Anseeuw (N-VA) was het daar niet mee eens: “Door in het amendement expliciet te zetten dat het is om tot één officieel net onder de koepel van het gemeenschapsonderwijs te komen, geven we onze goedkeuring aan het princiepsakkoord.”

Uiteindelijk werd het amendement goedgekeurd. Er waren 22 ja-stemmen, 6 onthoudingen en 11 nee-stemmen. Ook Bart Bronders stemde tegen.

(SRA)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier