Gemeenteraad keurt aankoop van beeldengroep van Louisette Lagast goed

Redactie KW

De gemeenteraad van dinsdag 18 november heeft unaniem zijn goedkeuring gegeven voor de aankoop van de beeldengroep ‘De Blankenbergoieses’. Zeven levensgrote bronzen beelden van bestaande Blankenbergse dames sieren straks de nieuwe rotonde, die wordt aangelegd op de Brugse Steenweg. Het gaat om een kunstwerk van de Blankenbergse kunstenares Louisette Lagast.

Volgens het beschikbare budget koopt de cultuurdienst jaarlijks een kunstwerk aan om straten en pleinen in de badstad op te fleuren. Zowel de meerderheid als de drie oppositiepartijen SP.A, Vlaams Belang en Dwars waren het eens over de aankoop.

„Als partij staan wij positief tegenover de aankoop omdat het hier gaat om unieke beelden. Wel vragen wij ons af of een rotonde de ideale plaats is om naakte vrouwen te plaatsen”, zei Roger Catrysse (Vlaams Belang).

Piet Wittevrongel (Dwars) staat eveneens positief tegenover de aankoop, maar vroeg zich toch af of het verantwoord is om de beeldengroep aan te kopen in de huidige crisisperiode.

Positief advies

Zowel de Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid als de werkgroep Aankoop, schenking en restauratie van kunstwerken hebben de aankoop positief geadviseerd.

Ook kunstexpert Bruno Speybroek, waarop de stad al een tweetal jaar beroep doet, staat positief tegenover de aankoop. Hij schat de waarde van de beeldengroep op 126.000 euro, terwijl de vraagprijs van de kunstenares 105.000 euro bedraagt, met inbegrip van de plaatsingskosten.

De vraag blijft nu wanneer het Vlaams Gewest de werken zal aanvatten voor de aanleg van de rotonde op de Brugse Steenweg ter hoogte van het industriepark. (NM)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Brugsch Handelsblad) van 21 november 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier