Gemeenteraad debatteert over veiligheidsplan

In de Oostendse gemeenteraad wordt vrijdag gedebatteerd over een nieuw actieplan tegen geweld. Dat actieplan kwam er naar aanleiding van de studie van veiligheidsexpert Brice De Ruyver over de problemen in de stad aan zee.
Redactie KW

In de Oostendse gemeenteraad wordt vanavond gedebatteerd over een nieuw actieplan tegen geweld. Dat actieplan is het antwoord op de studie van veiligheidsexpert Brice De Ruyver over de problemen in de stad aan zee. Oostende vraagt nu extra middelen aan de hogere overheid en wil 9 concrete actiepunten realiseren. De oppositie meent dat het stadsbestuur niet alleen geld moet vragen in Brussel, maar ook eens de hand in eigen boezem moet steken. Volgens Groen en LDD zeggen de problemen veel over hoe de stad wordt bestuurd.

Het stadsbestuur van Oostende heeft een negenpuntenplan uitgewerkt om het geweld in de badstad in te dijken. Zo wil het 20 extra politiemensen en voor allerlei bovenlokale problemen meer geld van de hogere overheid. Oostende vraagt ook het Brugse gerecht kordater op te treden en bovendien moet het aantal straathoekwerkers omhoog. Maar de oppositie zegt dat het actieplan perfect in de lijn ligt van het paraplusysteem dat de stad Oostende al te vaak toepast.

Burgemeester Jean Vandecasteele noemt het rapport van Deruyver een waardevol instrument waaruit heel wat lessen te trekken zijn. De kritiek dat de stad te weinig doet om sociale problemen op te lossen via preventieprojecten en steun aan de sociale hulpverleningssector, vindt de burgemeester onterecht. De stad heeft heel veel geïnvesteerd in veiligheid en een sociale stad. Wouter Devriendt en Jean-Marie Dedecker willen vanavond in de gemeenteraad duidelijk maken dat het beter kon.

Of de gemeenteraad rekening houdt met deze kritiek is weinig waarschijnlijk. Het stadsbestuur wil zo snel mogelijk werk maken van het negenpuntenplan. De studie van Bryce Deruyver kost de stadskas volgens Lijst Dedecker bijna 18.000 euro en dat zou maar beter goed worden gebruikt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier