Gemeenteraad bekijkt intergemeentelijke overeenkomst voor woonproblematiek

Redactie KW

Eind januari zaten de besturen van Blankenberge, De Haan en Zuienkerke bijeen in het Provinciehuis Boeverbos. Zij kwamen er tot een vergelijk om een intergemeentelijk samenwerkingsakkoord af te sluiten rond woonproblematiek. Het zogenaamde ‘BZD Wonen’ wordt op donderdag 19 februari aan de gemeenteraad voorgelegd.

Blankenberge en De Haan zijn allebei kustgemeenten. Zowel De Haan als Zuienkerke bestrijken een uitgestrekt landelijk gebied. Huisvesting in De Haan bestaat voor 58 % uit tweede verblijven. In Blankenberge beloopt dat 51 %. De druk van de tweede verblijven ligt ook al op het hinterland. In Zuienkerke treft men al bijna 10 % tweede verblijven aan.

Het is de bedoeling om straks in elke gemeente na te gaan hoe men daar betaalbare en sociale woningen kan inplanten om onder andere aan de eigen jonge bevolking woonkansen te bieden. Hierbij zal men rekening houden met het nieuwe decreet rond grond- en pandenbeleid. Daarnaast willen de gemeentebesturen advies geven over milieuvriendelijk en duurzaam bouwen en wonen. Er komt een reglement voor het toewijzen van sociale woningen en men zal een zogenaamd woonplan opstellen, dat alle aspecten van het wonen in elk van de drie gemeenten behandelt.

Het intergemeentelijke samenwerkingsverband ‘BZD Wonen’ zou de maatschappelijke zetel vestigen in De Haan.

(JoP)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht) van 20 februari 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier